Crna kronika

FOTO Iz vatrom opkoljenog Trstenika evakuirano stanovništvo

FOTO Iz vatrom opkoljenog Trstenika evakuirano stanovništvo

Zbog požara koji je noćas buknuo iznad Trstenika na Pelješcu noćas oko 3 sata evakuirano je stanovništvo vatrom opkoljenog mjesta.

Požar je kako doznajemo buknuo na brdu Sv. Ana poviše mjesta Pijavičino odakle se proširio prema spomeniku koji se zove Tabor te se vatra spustila do samog mjesta Trstenik. Zbog požara na Pelješcu sazvana je i sjednica Stožera zaštite i spašavanja Dubrovačko-neretvanske županije

Županijski centar 112 Dubrovnik od sinoć je dobio dvije dojave o požarima na Pelješcu. Prvi je buknuo oko 22:21 sat između Trstenika i Potomja, a dojava o drugom, na otvorenom prostoru Metohije – Potomje zaprimljena je 19 minuta iza 2 sata.

Prema informacijama načelnika Općine Janjina Vlatka Mratovića evakuirano stanovništvo iz Trstenika smješteno je u zgradi Osnovne škole u Janjini i trenutačno imaju sve što je potrebno.

Kako je izvijestio županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović u požaru na Korčuli izgorjelo je više od 500 hektara, a u njegovu gašenju sudjeluje oko 200 vatrogasaca pripadnika svih vatrogasnih postrojbi s područja Dubrovačko-neretvanske županije te Državnih vatrogasnih intervencijiskih postrojbi iz Zadra, Šibenika i Splita. Požar su gasila i tri protupožarna zrakoplova kanadera koji će s gašenjem požara nastaviti i danas.

Zbog toga je na predjelu južnog dijela otoka Korčule, od pozicije Vrhovnjak do Zavalatice Lučka kapetanija Dubrovnik nautičarima uputila obavijest o sigurnosti plovidbe koja vrijedi do opoziva. Tijekom noći na Korčuli je izbilo nekoliko manjih požara koji su lokalizirani te požar u Ponikvama na Pelješcu koji još nije pod nadzorom gasitelja.

Na terenu se i dalje nalaze članovi Stožera zaštite i spašavanja Dubrovačko-neretvanske županije koji će, nakon dolaska ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje Jadrana Perinića i zajedničkog obilaska terena, održati sjednicu Stožera.

Kako nam javlja čitateljica, koja je upravo došla s Pelješca u gornjem selu u Trsteniku izgorilo je nekoliko automobila, neke kuće je prošao plamen, ali nisu izgorile.

– Vatra je tijekom noći prešla cestu i preko brda prešla prema Janjini, a s druge strane se penjala prema Čučinu, brdu iznad Trstenika. U Pijavičini (Gornje selo) je vatra došla do samih kuća, ali intervencijom pribranih mještana i vatrogasaca je ugašena i kuće su spašene. Prešla je i prema Donjoj Pijavičini gdje su kuće bile u opasnosti, ali svitanjem su se podigla dva kanadera i požar se lakše gasi.

Mještani Trstenika evakuirani su u Žuljanu, a mještani Pijavičine u Potomlje. Trenutna slika izgorenog prostora je zastrašujuća i nevjerojatna. Puše lagana bura, koja će krajem dana pojačavati tako da razvoj događaja još nije konačan. Izgorili su maslinici, vinova loza, borova šuma, ali stradalih nema – piše nam čitateljica.

Pročitajte još

HTIO POMOĆI PRIJATELJU, NA KRAJU JE POKRADEN Pustio ga u stan, on mu ukrao nakit

Dulist

Sudac istrage odbio odrediti istražni zatvor maloljetnim nasilnicima iz Uvale

Dulist

OTKRIVENO ZLOČINAČKO UDRUŽENJE U Hrvatsku prokrijumčarili najmanje 305 kilograma marihuane

Dulist