Natrag
25.4.2019 08:15

facebook

twitter

google

rss

dulist

FOTO Isusovci proslavili blagdan sv. Ignacija Lojolskog

1.8.2014 @ 10:05 Dulist Grad
20;20

Podijelite:

Blagdan sv. Ignacija Lojolskog, utemeljitelja Družbe Isusove (isusovaca) svečano je proslavljen u crkvi sv. Ignacija u Dubrovniku sinoć svečanim euharistijskim slavljem koje je, u koncelebraciji s velikim brojem svećenika, predvodio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

Osim blagdana svog utemeljitelja, isusovci su proslavili i 200 godina od obnove svoga reda.

U propovijedi biskup Uzinić je podsjetio na životni put sv. Ignacija koji je upravo u životnom vihoru, kad je ranjen, susreo Boga i približio mu se. Biskup je potaknuo vjernike da znaju, poput sv. Ignacija, i u teškim životnim prilikama prepoznati Boga, te da budu otvoreni susretu s njim. Osim toga, upoznao je vjernike ukratko s poviješću Družbe Isusove, pokazujući Božje djelovanje, ali i otvorenost sv. Ignacija, kao i njegove braće, djelovanju Božje milosti.
Vjernike je potaknuo i na molitvu za pokretanje postupka beatifikacije (proglašenja blaženim) poznatog isusovca patera Petra Perice koji je svoje posljednju službu imao upravo u Dubrovniku, a umro je mučeničkom smrću kada su ga partizani strijeljali zajedno s još mnogim drugim uglednim Dubrovčanima na otočiću Daksi 25. listopada 1944. godine.

Sv. Ignacije Lojolski (1491. – 1556.) poznati svetac iz Španjolske, utemeljio je u 16. stoljeću Družbu Isusovu, danas najbrojniju mušku redovničku zajednicu u svijetu koja trenutno broji čak oko 18.000 članova (redovnika), a jedan od njih je i Jorge Mario Bergoglio, tj. papa Franjo, prvi papa redovnik nakon 182 godine, te jedini papa isusovac ikada u povijesti Crkve.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana