Aktualno

FOTO I ove godine bogata Dubrovačka trpeza

FOTO I ove godine bogata Dubrovačka trpeza

Dubrovačka trpeza, turističko ugostiteljska manifestacija kojom se proslavila izvrsna ovogodišnja turistička sezona, otvorena je danas na Stradunu za sve Dubrovčane i njihove posjetitelje.

Moglo se kušati, namirisati i probati zaista puno toga, no ipak su dominirale slastice našeg kraja, kao i neke nepcu (i oku) ugodne delicije iz Hrvatske i svijeta. Ova manifestacija zahvala je svim djelatnicima u turizmu i ugostiteljstvu na sjajno odrađenom ljetu, a za cijenu od 20 kuna svi posjetitelji mogli su dobiti porciju po izboru, te za deset kuna i čašu vina uz to.

Novčani iznos koji se prikupi na ovoj manifestaciji prodajom jela i vina po simboličnim cijenama uplatit će se u humanitarne svrhe.

Prije otvorenja stolova samih, na Stradun su u 11 sati stigli svima dragi Primorski svatovi, te su okupljenima, posebno stranicima, pokazali što je to prava primorska svadba uz zdravicu i tradicionalni primorski linđo.

Nakon toga, okupljenima je zapjevala i klapa Kaše, koja uskoro snima i novi spot.

Prošetavši se između štandova, uspjeli smo i izvući par riječi od nekoliko ugostitelja koji su se predstavili na Stradunu, kako bi ih pitali za dojmove ovogodišnje Trpeze.

– Lijepo je i bogato i sviđa mi se. Evo i nas prvi put na Trpezi, a nadam se da ćemo nastaviti svake godine ovako – istaknuo je Mario Kristović, jedan od voditelja Tinela.

– Ove godine sudjelovali smo s poparom, gulašem od divljači i njokama. Tu su i moussevi od čokolade, imamo i raznih kanapea… Što se tiče same trpeze, nisam uspjela sve vidjeti, ali čini mi se da je uspješna, mogi su se potrudili i ima dosta lijepih stvari – istaknula je Marica Čobić iz restorana Gusta Me.

Naši vrijedni srednjoškolci iz Turističko-ugostiteljske škole, smjer kuhar  i konobar, ili su i ove godine izvrsna pomoć na Duborvačko trpezi. Kako nam kažu, neki od njih su prvi put u životu tu, stoga su se stvarno potrudili – lazanje sa sipom te njoki s crnilom te tuna na žaru s umakom od meda, ruzmarina i octa izvrstan su izbor za trpezu.

Saznali smo i kako se skulpture od leda iz Hotela Rixos prave otprilike dva sata svaka, a kako mogu izdržati i nekoliko sati, ovisi o jačini sunca. Za skulpture od tikava potrebno je sat i više rada, ovisno o tome koliko je zahtjevna ideja koju su sproveli u djelo.

Dubrovačku trpezu organiziraju Grad Dubrovnik, Dubrovačko-neretvanska županija, Obrtnička i gospodarska komora Dubrovačko-neretvanske županije, CEH ugostitelja te Turističke zajednice Grada i Dubrovačko-neretvanske županije.
 

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist