Kultura

FOTO: I Andro na giljotini “Dantonove smrti”

FOTO: I Andro na giljotini "Dantonove smrti"

Posljednja ovogodišnja dramska premijera, Büchnerova „Dantonova smrt“ u režiji najnagrađivanijeg i najprovokativnijeg hrvatskog redatelja Olivera Frljića premijerno je izvedena sinoć, 20. kolovoza na impresivnoj tvrđavi sv. Ivana uz nazočnost ministrice kulture RH Andree Zlatar Violić, gradonačelnika grada Dubrovnika Andra Vlahušića te drugih uglednika iz javnog i kulturnog života.

„Dantonova smrt“ prati povijesne događaje i sudbinu jednog od vođa Francuske revolucije, Georgesa Dantona, u vrijeme kada strah i teror postaju njenom okosnicom. Uz čuvenu repliku „Revolucija je kao Saturn, ždere vlastitu djecu“, Danton već na samom početku komada predviđa vlastitu sudbinu i točno dijagnosticira neuralgičnu točku svake društvene pobune koja naposljetku uvijek žrtvuje svoje protagoniste pod cijenu reda u novom poretku.

Kad drama počinje, Revolucija se već pretvorila u kaos u kojem s nepogrešivom pravilnošću funkcionira jedino giljotina: giljotina je postala zakon Revolucije, vrhunski sudac koji dijeli prave od krivih, „prijatelje“ od „neprijatelja“. Odbacujući s rezigniranom odlučnošću teror, Danton odbacuje i Revoluciju; Robespierre, naprotiv, u teroru vidi jedinu mogućnost njenog nastavljanja. Na kraju drame, krvavo sječivo pada na Dantonovu glavu. Ali, Robespierre ipak ne može trijumfirati.
 
Tekst je u vrijeme nastanka bio toliko kontroverzan da je čekao na praizvedbu više od 60 godina, a danas se smatra pretečom tzv. dokumentarnog teatra. Redatelj Oliver Frljić ispituje mogućnost odnosno nemogućnost revolucije u neoliberalnom kapitalizmu koji je zatvorio sve moguće putove za izlaz. Postavlja pitanje da li je revolucija danas svedena na politički aktivizam i mogu li se u općoj političkoj i ekonomskoj krizi nazrijeti konture neke nove revolucije.
 
Dramaturgiju potpisuje Marija Karaklajić, scenografiju Igor Pauška, a kostimografiju Sandra Dekanić. Sreten Mokrović u ulozi je Dantona, Milan Pleština igra Robespierrea, a ostali članovi Festivalskog dramskog ansambla redom su – sjajna Ivana Roščić koja igra sve ženske likove, a uz to i personifikaciju revolucije, te Dean Krivačić, Dražen Šivak, Nikša Butijer i Filip Juričić koji igraju vojnog i političkog vođu St. Justa i jednu vrstu kora.
 
Treća dramska premijera 63. Dubrovačkih ljetnih igara, Büchnerovo remek-djelo „Dantonova smrt“ u režiji intrigantnog Olivera Frljića i u izvedbi Festivalskog dramskog ansambla na programu je večeras 21. te 22., 23. i 24. kolovoza u 20:30 i u 23:00 sata na tvrđavi sv. Ivan, osim 22. kolovoza kad će biti izvedena u 22:30 sati. Sve izvedbe su gotovo rasprodane.

Zbog jedinstveno izvedenog gledališta koje je uklopljeno u pozornicu i scena eksplicitnog nasilja, predstava se ne preporuča osobama koje pate od klaustrofobije i mlađima od 16 godina. Predstava je zamišljena tako da bi se gledatelji trebali osjećati sputano, kao da su pod oštricom giljotine.

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist