Natrag
19.4.2019 08:31

facebook

twitter

google

rss

dulist

FOTO Hvarska tradicija pokazala se Dubrovniku

6.10.2013 @ 20:37 Mia Njavro Kultura
18;18

Podijelite:

'Za križen', prelijepa hvarska tradicijska procesija, održana je u povodu obilježavanja desete godišnjice UNESCO-ve konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine.

Jedna od UNESCO-vih nematerijalnih dobara, ova procesija danas se Dubrovčanima pokazala preko Straduna, pa sve do Crkve sv. Vlaha. 'Za križen' se obavlja već oko pet stoljeća bez prekida. Kreće bez obzira na studen, kišu ili vjetar. Vremenske (ne)prilike mogu utjecati na broj sudionika u procesiji, ali ne utječu na održavanje same procesije svakog Velikog četvrtka u mjestima u središnjem dijelu otoka Hvara – Jelsa, Pitve, Vrisnik, Svirče, Vrbanj i Vrboska.

Procesija je jedinstveni obred osobite pobožnosti te izraz vjerskog i kulturnog identiteta stanovnika središnjeg dijela otoka Hvara. Poznata je po svom trajanju (tijekom 8 sati prođe se 25 kilometara) i po naglašenom pasionskom sadržaju, pripremaju je i provode bratovštine, odnosno zajednice hvarskih vjernika u čiju je povijest i život križ duboko upisan.

Okosnica procesije je Gospin plač, osmerački pasionski tekst iz 15. stoljeća kojeg u formi glazbenog dijaloga pjevaju izabrani pjevači, kantaduri, koji su uslijedili kao svojevrsni nastavak ove prekrasne večeri Hvara u Dubrovniku.
 

Komentari

O autoru: Mia Njavro

Diplomirana novinarka i magistrica komunikologije. U slobodno vrijeme pišem, u radno vrijeme pišem. Prestala sam skupljati salvete, a najčešće se bavim temama od životne važnosti, kao što su filmovi, glazba i društveni mediji.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana