DuList IN

FOTO HPD Sniježnica – svuda pomalo!

FOTO HPD Sniježnica - svuda pomalo!

Planinari HPD Sniježnice mjesece veljaču i ožujak proveli su većinom na tečajevima, utrkama i u potrazi za planinarskom opremom.

O uspješnom usponu za Dan žena na Sniježnicu gdje je sudjelovalo sveukupno oko 300 sudionica i sudionika ste već vjerojatno sve pročitali pa skačemo sa Sniježnice do Vignja gdje je u suradnji HPS-a i PS Dubrovačko-neretvanske županije u suorganizaciji s HPD Sv. Ilija iz Orebića nedavno održan markacistički tečaj. U ugodnom radnom okruženju sudjelovalo je devet pl. društava. Svi polaznici iz HPD Sniježnice su uspješno položili i dobili diplome, tako da naše društvo sad ima 11 novih markacista.

U „nešto“ hladnijim i nimalo bezopasnim uvjetima sa snijegom do koljena a ponegdje i do vrata održan je i zimski alpinistički tečaj na masivu Komova. Sudjelovalo je čak 7 planinara tj visokogoraca iz HPD Sniježnice predvođenih Lazarom Badanjcem. Oni su također uspješno završili tečaj. Korištenje dereza, cepina, abseil, osiguravanje partnera, probijanje strehe, kopanje vučjih jama, izrada sidrišta samo su neke od zanimljivih tehnika koje su naučili i koje se koriste prilikom uspona na snijegom i ledom okovane planinske vrhove. Poznavanje ovih tehnika je poželjno za planirane buduće uspone visokogoraca HPD Sniježnice na neke od svjetskih poznatih vrhova. Ovom prilikom uspet je 2461 m visoki Vasojevićki kom. U priloženim videima na dnu tj na YouTube kanalu HPD Sniježnice možete pogledati neke od zanimljivih kadrova samog tečaja kao i kadrove prelijepe nekako nestvarne zaleđene prirode na samo tri sata vožnje od Dubrovnika.

Trkači HPD Sniježnice sudjelovali su i ove godine na popularnim utrkama poput Prominatreka u Drnišu gdje je ptica trkačica Marina osvojila srebro kao i na Imbertreku u Omišu gdje se okupilo čak 312 trekera trkača. U toj ogromnoj konkurenciji naša Nikolina Đivanović je i ove godine osvojila medalju, ovaj put srebro. Srebro u najtežoj kategoriji (30 km kamenjara). Dok su naše dvije Branke također ostvarile zapažene rezultate u jogging kategoriji. Bravo!

U organizaciji HPD Sniježnice započeo je i speleološki tečaj. Odrađen je i prvi vikend. Nakon predavanja i teorije prošli vikend iskorišten je za upoznavanje sa špiljama i mračnim i nadasve blatnjavim podzemljem. Naravo naši budući speleolozi bili su presretni, najviše su „uživali“ u pranju svojih kombinezona i opreme miniwashom. Uskoro ih čeka vježbanje sa penjačkom opremom na stijeni u Mihanićima kao i spuštanje u neke od lokalnih još uvijek mističnih jama.

Da ne završimo sa blatom, završit ćemo u vlaku i sa malim gastro shoping đirom. U potrazi za raznim sniženjima planinarske opreme neki su potegli vlakom i do Slovenije. Na nagovor ljubaznih domaćina napravio se i đir uspavanim Bledom u potrazi za poznatim domaćim krempitama. Kako to ipak nije bilo dovoljno hodanja obišla su se tih dana i mala mjesta poput Radovljice, Vrhnike i Radeča uz rijeku Savu. Slasna slovenska kmečka hrana poput štruklji, žganaca, kislog zelja i klobasa dali su nam snage za obilazak okolnih zelenih bregova i potočića. Iznad među brežuljcima skrivenog Radeča posjetili su se i pitoreskni vinogradi na kojima nastaje tradicionalni pitki rdeči (crveni) Cviček. Lijepa priroda, dobri ljudi a domaća hrana i vino za prste polizat. Svakako doći ćemo opet jer: nema nas đe ne dođemo! Ovaj zanimljivi izletić u Sloveniju nas je potakao da pripremimo i izložbu vlastitih fotografija sa uspona na 2864 m visoki Triglav. HPD Sniježnica će uz izložbu uskoro pripremiti i niz zanimljivih predavanja vezanih za planinarstvo i ekologiju za naše sugrađane. Svi su dobrodošli!

Pripremio: Đani Kobilić

www.hpd-sniježnica.hr

 

Pročitajte još

Ante Jonjić osvojio dva zlata na međunarodnom natjecanju u Crnoj Gori

Dulist

[VIDEO] PRVA LJUBAV, PRVA BOL Poslušajte novu pjesmu Domenice

Dulist

PROŠLO LJETO IM JE BILO NEZABORAVNO David Beckham supruzi Victoriji čestitao 50. rođendan fotografijom s Lopuda

Dulist