DuList IN

FOTO Gruhaci zasvirali uz ‘Plodove polja na rubu Grada’

FOTO Gruhaci zasvirali uz 'Plodove polja na rubu Grada'

Na dvodnevnoj tržnici “Plodovi polja na rubu Grada” koja se u Dubrovniku organizira u okviru projekta prekogranične suradnje “Agrobiznis – oplemenjivanje poljoprivredne baštine Dubrovačko-neretvanske regije” u subotu, 17. Rujna u 18:00 sati u Lazaretima je održana panel diskusija pod nazivom “Mogu li tradicijski proizvodi preko granice?”

U diskusiji, koju je moderirao Ivo Kara-Pešić iz dubrovačke udruge Kinookus, sudjelovali su Željko Raguž, dogradonačelnik Grada Dubrovnika, Slobodan Vulešević iz Centra za razvoj Hercegovine, Lidija Dundović Rašica, viši državni sanitarni inspektor te Ivo Rilović i Slaven Oštrić iz veterinarske postaje Karasovići.

Ivo Kara-Pešić u uvodnoj je riječi naglasio kako se kroz Agrobiznis projekt po prvi puta nastoje uspostaviti mehanizmi plasmana poljoprivrednih proizvoda iz susjednih općina Bosne i Hercegovine na dubrovačko područje koje zahvaljujući brojnim turističkim djelatnostima predstavlja njihovo veliko, potencijalno tržište.

Dogradonačelnik Raguž naglasio je da je Grad Dubrovnik nositelj projekta s hrvatske strane upravo zato što u turističkim djelatnostima lokalno uzgojena hrana predstavlja proizvod koji gosti i lokalni ljudi žele kušati, te je najavio osnivanje zadruge koja bi po povoljnim cijenama otkupljivala veće količine proizvoda i plasirala ih na lokalno tržište.

Slobodan Vulešević iz Centra za razvoj Hercegovine prisutnima je predstavio potencijale Popovog polja i proizvode koji su trenutačno najzastupljeniji, naglašavajući da se puno problema može riješiti ako postoji odgovarajuća politička volja te naveo primjer najvećeg sajma tradicijskih proizvoda na svijetu, talijanskog Terra Madre Salone del Gusto.

Lidija Dundović Rašica iz sanitarne inspekcije sudionicima i posjetiteljima pružila je konkretne primjere proizvoda biljnog podrijetla koji se bez ograničenja mogu uvoziti iz susjedne Bosne i Hercegovine te istaknula kako bi zadruga kao pravni subjekt mogla biti njihov budući uvoznik.

Ivo Rilović i Slaven Oštrić iz veterinarske postaje Karasovići govorili su o proizvodima životinjskog podrijetla i konkretnim uredbama Europske unije koje jasno određuju proizvode dozvoljene za uvoz iz tzv. trećih zemalja u države EU. Publika je tako saznala da za mesne proizvode ne postoji dozvola uvoza, dok je za mliječne proizvode točno određeno iz kojih proizvodnih pogona mogu doći. Novost za sudionike bila je informacija da je moguće uvoziti bosanskohercegovački med koji poštuje propisane standarde proizvodnje.

U 19:00 sati, također u Lazaretima Andrea Novaković, direktorica razvojne agencije Grada Dubrovnika DURA Željko Raguž, dogradonačelnik Grada Dubrovnika, te Marija Proleta iz općine Ravno su se obratili nazočnima, a u sklopu svečanog otvorenja sajma.

Sajam “Plodovi polja na rubu grada” dio je projekta AGROBIZNIS – oplemenjivanje poljoprivredne baštine u prekograničnoj Dubrovačko-hercegovačkoj regiji koji za cilj ima uspostaviti stalnu komunikaciju između poljoprivrednih proizvođača i konzumenata poljoprivrednih proizvoda. Kako bi se ovaj cilj ostvario, Europska unija kroz instrument za pretpristupnu pomoć (IPA) u okviru Programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina 2007 – 2013. financira dvogodišnji projekt s oko 350.000 eura. Zahvaljujući ovim sredstvima kroz projekat se radi na jačanju unutarnjih kapaciteta u obje regije i podizanju svijesti o postojećim vrijednostima tradicionalnih i autohtonih proizvoda.

Pročitajte još

Tradicionalan recept za ove blagdane donosi Maskeron

Dulist

KRISTINA ČORAK DONOSI Tradicionalne slastice s modernim twistom

Dulist

NOVA-STARA PJESMA ATLANTIDE Uz nebeske rođendane Alana i Davora!

Ivana Mijić Vulinović