Zanimljivosti

FOTO Gradska glazba proslavila 170. godina

FOTO Gradska glazba proslavila 170. godina

Brojni Dubrovčani i gosti uživali su na svečanom slavljeničkom koncertu Gradske glazbe Dubrovnik ispred Crkve svetoga Vlaha organiziranom povodom 170. obljetnice njenog osnivanja.

 
Pod ravnanjem dirigenta Ildousa Galioullina izveli su djela klasične glazbe, poznate melodije iz filmova i mjuzikla kao i nezaobilazne koračnice. Na programu su bila djela Also sprach Zarathustra – R. Strauss, Samotni Miri – D. Butigan, Breza – E. Drajzin, What a wonderfoul world – L. Amstrong, Everything I do, I do it for you – B. Adams /arr. D. Butigan, „Život je lijep“ iz mjuzikla Dundo Maroje Đ. Jusića, Concerto for Clarinetto – A. Shaw, The blues brothers revue – arr. J. Bocook, Battle Hymn od the Republic – arr. P.J. Wilhonskey, Jedan dan – Đ. Jusić /arr. J. Jankovic, Oda radosti – L.V. Beethoven. Kao gost dirigent nastupio je Đelo Jusić, Zbor Libertas na čelu sa zborovođom Viktorom Lenertom, a kao solisti  Luciano Capurso, Džemal Cakić, Željko Barać i Suzi Sokol.

Nakon koncerta u palači Sponza održan je i svečani domjenak te je premijerno prikazan dokumentarni film o Gradskoj glazbi Dubrovnik u režiji Tonka Jovića i Dubrovačke televizije. 

– Sada je prošao koncert, pao mi je ogroman kamen sa srca vezano za svu ovu organizaciju. Nadam se da je publika koja je bila na koncertu pokazatelj koliko smo dobri . Kad rečemo 170 godina, o toj obljetnici nemamo što puno govoriti. 170 godina je malo za Grad Dubroivnik, ali za našu Gradsku glazbu Dubrovnik to je jedna obljetnica koja se ne može ne proslaviti jer 170 godina Glazba djeluje, maršira na svim blagdanima, državnim događanjima i crkovnim svetkovinama, glazba maršira i pokazuje ono što zna – rekao nam je predsjednik UV Gradske glazbe Dubrovnik Ivica Vojvodić. Kroz glazbu je prošao velik  broj Dubrovčana, a danas je ukupno 45 aktivnih glazbenika. 

– Ovaj koncert i obljetnica budi neobične osjećaje. 170. godina kada nekome kažeš prvo ne vjeuje. Nemoguće je to shvatiti. Ne znam kako je ta Glazba mogla toliko dugo opstati . Bilo je na ovim područjima mnoštvo ratova, pa i ovaj zadnji Domovinski i ipak nije prekinula rad . Jednostavno ne možeš je uništiti. Već 20 godina radim s ovim glazbenicima i svaki dan sve je bolje i bolje, ide naprijed. Kao za inat. Imamo Domovinu i imamo našu Glazbu. Obožavam s njima raditi, i nikad nam nije problem otići i na Budnicu, nikada nema problema hoćemo li doć ili nećemo. To je naše – rekao nam je dirigent Ildous Galioullin kojemu je posebno drago što su mladi zainteresirani za rad u Gradskoj glazbi Dubrovnik.

– Osamdeset posto je mladih, imamo djece od 11,12 godina i čovjeka od 77 godina. Imamo i baka i djedova, i majki i očeva, unuka i praunuka. Na primjer kod našeg Duška Asića takav je slučaj, četiri generacije Asića sviraju u Gradskoj glazbi Dubrovnik. Jednostavno to je postala tradicija. Tko je došao na naša vrata taj je uvijek postao dobar čovjek – zaključio je.

Tko je sve došao čestitati 170 obljetnicu glazbenicima Gradske glazbe Dubrovnik pogledajte u našoj fotogaleriji.

Pročitajte još

ANDRO VIDAK NAJAVIO SVEČANO OTVORENJE: Neizmjerno sam zahvalan zbog velike podrške dubrovačke javnosti!

Andrea Tomurad

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist

PLAVO DOGAĐANJE Niz prezentacija o problemu otpada u moru, demonstriran i robotski sustav

Dulist