Kultura

FOTO Gospoda Glembajevi u Sponzi

Teatar M&M (MiM), Ragusini i studenti Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u Dubrovniku  priredili su ovog utorka u Sponzi premijeru  drame u tri čina „Gospoda Glembajevi“ Miroslava Krleže.

Na taj način obilježili su 120. rođendan Miroslava Krleže i 100 godina Glembajevih.   Režiju i dramaturgiju za ovu dubrovačku premijeru potpisuje prof. Mira Muhoberac, a glume i surađuju studenti i diplomanti Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, inače dobitnici Rektorove nagrade za akademsku godinu 2012./2013. Prilagodivši se Sponzi, glumci su srdačno dočekali svakog člana publike na samom ulazu u Sponzu, nakon čega su im predstavili svoju predstavu dočaravši vjerno poznate Krležine Glembajeve za što su bili nagrađeni velikim pljeskom.  Predstava počinje i završava rečenicom  iz koje je nastala Bárbóczy-legenda: „Die Glembays sind Mörder und Falschspieler!“ „Glembajevi su ubojice i varalice!“

-Naš tekst i okončava tim rečenicama na njemačkome i hrvatskome jeziku, dramsku priču o Glembajevima pretvarajući u priču o ljudima koji su u shizofrenoj zbilji postali pomaknutima od stvarnosti, ludima ili luđacima, zatočenicima vlastite svijesti i savjesti, ubojicama i varalicama.
Unatoč tome ili upravo zato postali su dramatskim egzistencijama, teškim osobnostima iz Krležina i našega vremena, nositeljima identiteta prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, svevremenosti. U okvir strahotne predaje o Glembajevima i u okvir radnje koja se događa uoči rata stavljamo dramaturški okvir Leoneove slikarske i zamućene perspektive, potenciran događanjima noću.

Režija Gospode Glembajevih polazi od koncepcije prostora kao otvorene i sklopive crne kutije na rubovima kojom se osjećaju silnice godine 1913., kad se odvija radnja drame u Krležinoj zamisli, sa slutnjama Prvoga svjetskoga rata i raspada Austro-Ugarske Monarhije 1918., i godine 2013., sto godina poslije, u našoj suvremenosti, kad se osjeća kriza egzistencije i neodredivosti vlastita, obiteljskoga i drugih identiteta uoči ulaska u europskounijski okvir, sad već u tom okviru, i neriješenih ljudskih situacija i društvenih i egzistencijalnih previranja dvadeset godina nakon Domovinskoga rata i osamostaljenja Hrvatske s polaznicom u Agramu-Zagrebu i Hrvatskoj, s odredištem u Dubrovniku, u Gradu-zrcalu, u Sponzi, na mjestu dubrovačke, hrvatske i svjetske pismohrane, u prostoru susretišta baštinske znanosti, školstva, umjetnosti, kazališta, kulture, u kojoj spavaju i slike hrvatskih branitelja, mladih ljudi poginulih za slobo-du svih nas, u Gradu prelijepih kamenih škatula i Dubrovnika naslonjena na dlanu prema zvijezdama, i bude teške uspomene – istaknula je uz ostalo u katalogu Mira Muhoberac.

Na samom kraju istaknula je:
– Hvala što ste došli na ovu dubrovačku premijeru kojom smo željeli obilježiti ovu važnu obljetnicu na kojoj smo vam predstavili antiglembajevsku obitelj, oslobođenu korupcije – zaključila je Muhoberac.
 
 
 
 

 Tekst je nastao prema istoimenoj Krležinoj drami i elementima iz Legendi i proze Glembajevi Miroslava Krleže (prema zamisli prof. Mire Muhoberac i studenata)
Režija i dramaturgija: prof. Mira Muhoberac
Glumci i umjetnički suradnici: studenti Filozofskoga fakulteta u Zagrebu
OSOBE:
Naci (Ignjat Jacques) Glembay – MARIO ŠIMUDVARAC
Barunica Castelli-Glembay – MATEA ANDRIĆ
Dr. phil. Leone Glembay – SAŠA LOVRIĆ
Sestra Angelika Glembay – TINA MARUŠIĆ
Tita Andronica Fabriczy-Glembay – KLARA JAKELIĆ
Dr. iuris Puba Fabriczy-Glembay – KRISTINA PERŠIĆ
Dr. iuris Pupa Fabriczy-Glembay – MARGARETA ĐORDIĆ
Dr. med. Paula Altmann – EMINA SMAJIĆ
Dr. theol. et phil. Alojzije Silberbrandt – ZVONIMIR FILIPOVIĆ
Olivera Glembay – TANJA MARETIĆ / NINA TURIĆ
Franz, sluga – KRUNOSLAV MATOŠEVIĆ
Anita, sluškinja – TANJA MARETIĆ / NINA TURIĆ
Tante Marietta, osoba iz prošlosti – NINA TURIĆ / TANJA MARETIĆ
Gosti, prijatelji i poslovni partneri obitelji Glembay – PUBLIKA

Pročitajte još

BEZ KUSTOSA, PREDGOVORA Izložba Lene Kramarić koja je skoro ostala i bez naziva

Dulist.hr

Ljekarništvo Male braće upisano u Registar kulturnih dobara Hrvatske

Dulist

70. IGRE Impresivan slavljenički nastup ansambla LADO unatoč lošem vremenu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija