Kultura

FOTO Gospoda Glembajevi u Sponzi

FOTO Gospoda Glembajevi u Sponzi

Teatar M&M (MiM), Ragusini i studenti Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u Dubrovniku  priredili su ovog utorka u Sponzi premijeru  drame u tri čina „Gospoda Glembajevi“ Miroslava Krleže.

Na taj način obilježili su 120. rođendan Miroslava Krleže i 100 godina Glembajevih.   Režiju i dramaturgiju za ovu dubrovačku premijeru potpisuje prof. Mira Muhoberac, a glume i surađuju studenti i diplomanti Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, inače dobitnici Rektorove nagrade za akademsku godinu 2012./2013. Prilagodivši se Sponzi, glumci su srdačno dočekali svakog člana publike na samom ulazu u Sponzu, nakon čega su im predstavili svoju predstavu dočaravši vjerno poznate Krležine Glembajeve za što su bili nagrađeni velikim pljeskom.  Predstava počinje i završava rečenicom  iz koje je nastala Bárbóczy-legenda: „Die Glembays sind Mörder und Falschspieler!“ „Glembajevi su ubojice i varalice!“

-Naš tekst i okončava tim rečenicama na njemačkome i hrvatskome jeziku, dramsku priču o Glembajevima pretvarajući u priču o ljudima koji su u shizofrenoj zbilji postali pomaknutima od stvarnosti, ludima ili luđacima, zatočenicima vlastite svijesti i savjesti, ubojicama i varalicama.
Unatoč tome ili upravo zato postali su dramatskim egzistencijama, teškim osobnostima iz Krležina i našega vremena, nositeljima identiteta prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, svevremenosti. U okvir strahotne predaje o Glembajevima i u okvir radnje koja se događa uoči rata stavljamo dramaturški okvir Leoneove slikarske i zamućene perspektive, potenciran događanjima noću.

Režija Gospode Glembajevih polazi od koncepcije prostora kao otvorene i sklopive crne kutije na rubovima kojom se osjećaju silnice godine 1913., kad se odvija radnja drame u Krležinoj zamisli, sa slutnjama Prvoga svjetskoga rata i raspada Austro-Ugarske Monarhije 1918., i godine 2013., sto godina poslije, u našoj suvremenosti, kad se osjeća kriza egzistencije i neodredivosti vlastita, obiteljskoga i drugih identiteta uoči ulaska u europskounijski okvir, sad već u tom okviru, i neriješenih ljudskih situacija i društvenih i egzistencijalnih previranja dvadeset godina nakon Domovinskoga rata i osamostaljenja Hrvatske s polaznicom u Agramu-Zagrebu i Hrvatskoj, s odredištem u Dubrovniku, u Gradu-zrcalu, u Sponzi, na mjestu dubrovačke, hrvatske i svjetske pismohrane, u prostoru susretišta baštinske znanosti, školstva, umjetnosti, kazališta, kulture, u kojoj spavaju i slike hrvatskih branitelja, mladih ljudi poginulih za slobo-du svih nas, u Gradu prelijepih kamenih škatula i Dubrovnika naslonjena na dlanu prema zvijezdama, i bude teške uspomene – istaknula je uz ostalo u katalogu Mira Muhoberac.

Na samom kraju istaknula je:
– Hvala što ste došli na ovu dubrovačku premijeru kojom smo željeli obilježiti ovu važnu obljetnicu na kojoj smo vam predstavili antiglembajevsku obitelj, oslobođenu korupcije – zaključila je Muhoberac.
 
 
 
 

 Tekst je nastao prema istoimenoj Krležinoj drami i elementima iz Legendi i proze Glembajevi Miroslava Krleže (prema zamisli prof. Mire Muhoberac i studenata)
Režija i dramaturgija: prof. Mira Muhoberac
Glumci i umjetnički suradnici: studenti Filozofskoga fakulteta u Zagrebu
OSOBE:
Naci (Ignjat Jacques) Glembay – MARIO ŠIMUDVARAC
Barunica Castelli-Glembay – MATEA ANDRIĆ
Dr. phil. Leone Glembay – SAŠA LOVRIĆ
Sestra Angelika Glembay – TINA MARUŠIĆ
Tita Andronica Fabriczy-Glembay – KLARA JAKELIĆ
Dr. iuris Puba Fabriczy-Glembay – KRISTINA PERŠIĆ
Dr. iuris Pupa Fabriczy-Glembay – MARGARETA ĐORDIĆ
Dr. med. Paula Altmann – EMINA SMAJIĆ
Dr. theol. et phil. Alojzije Silberbrandt – ZVONIMIR FILIPOVIĆ
Olivera Glembay – TANJA MARETIĆ / NINA TURIĆ
Franz, sluga – KRUNOSLAV MATOŠEVIĆ
Anita, sluškinja – TANJA MARETIĆ / NINA TURIĆ
Tante Marietta, osoba iz prošlosti – NINA TURIĆ / TANJA MARETIĆ
Gosti, prijatelji i poslovni partneri obitelji Glembay – PUBLIKA

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist