Vaše vijesti

FOTO: GOMILE OTPADA U SRCU KUĆIŠTA ‘Propala sam u zemlju od srama!’

FOTO: GOMILE OTPADA U SRCU KUĆIŠTA 'Propala sam u zemlju od srama!'

Molila bih da objavite ovu priču i slike koje govore o pravom turističkom ugođaju koji proživljavaju gosti u mjestu Kućište u kojem i sama živim.

Naime, živim u mjestu Kućište na Pelješcu i već više od 20 godina moja obitelj uspješno radi u turizmu i iznajmljuje sobe stranim i domaćim gostima. Kroz našu kuću su prošli turisti iz svih krajeva svijeta i uvijek su zadovoljno odlazili i širili priče o vrhunskom turističkom doživljaju koje su iskusili na našim plažama, moru, planini.

Žalosna sam, a i izenađena nedavnom primjedbom od strane švedskih gostiju, koji su prvi put u mojoj kući. Bio je početak 6. mjeseca i jako mi je bitno bilo zadržati te goste. Gosti su se pred večeru vratili iz šetnje i upitali su me zašto mi, lokalni stanovnici bacamo smeće po prirodi.

Otpočetka sam mislila da su negdje vidjeli kakvu kesu smeća bačenu u šumu od strane malobrojnih nesavjesnih ljudi. Jer inače je mjesto prilično čisto i velika većina ljudi radi u turizmu i drži svoj dio mjesta čistim i urednim. Međutim moji gosti su i dalje tvrdili da je smeće razbacano svugdje po prirodi i da ga ima na tone. Kako postoji i jezična barijera među nama, i dalje nisam mogla vjerovati u njihovu priču.
Zatim su mi objasnili gdje su bili i kuda su prošli. I sama sam se sutradan zaputila njihovom stazom.

U prilogu vam šaljem nekoliko slika smetlišta što me je zateklo i zbog kojeg sam propala u zemlju od srama što živim u takvom mjestu. Već istog dana sam pričala sa ljudima bliskim lokalnoj upravi i općini Orebić. Nažalost, izgleda da nitko od lokalnih autoriteta nema ovlasti, a mislim ni volje išta poduzeti jer je smetlište locirano na privatnoj zemlji. Radila sam i prijavu u Ministarstvo za okoliš, ali nitko ništa ne poduzima. Također me čudi što nitko drugi od lokalnih stanovnika do sada nije ništa poduzeo u vezi s tim problemom. Naime, smetlište je smješteno stotinjak metara od hotela Perna i auto-kampa. Također, neke kuće s apartmanima su nepunih 40 m od smetlišta.

Molila bih da samo otvorite Google earth i sami pogledate snimke lokacije iz svemira. Napomenula bih da je područje prekriveno maslinama i drugim stablima tako da se ne vidi pravi obujam zagađenja te da pravi doživljaj smetlišta imate tek kada osobno prošetate lokacijom.
Žalosno je što se i sam počinitelj (lokalni stanovnik I. B.) bavi turizmom, te da lokalne vlasti, općina Orebić i mjesni odbor znaju za smetlište i ništa ne poduzimaju. Kroz to smetlište prolazi biciklistička staza i staza koja vodi na brdo Sv. Ilija. Ne vjerujem da se ovakav slučaj može naći igdje na jadranskoj obali osim u općini Orebić.

Molim vas da, koliko god ovo sramotno bilo, iskoristite svoj list u svrhu osvješćivanja javnosti o ovom incidentu koji narušava ionako jadan turizam u našim krajevima.

Čitateljica (podatci poznati uredništvu)

Pročitajte još

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist

U PORTU ‘Može li netko ovo iščupat? Potkopalo je kamen…’

Dulist

MOST DUBROVNIK ‘Zbog čega se izlijeva kanalizacija i zagađuje Rijeku dubrovačku?’

Dulist