DuList IN

FOTO Gitarist Emir Hot i legendarni producent Tom Newman uživali u Seoskoj kući!

FOTO Gitarist Emir Hot i legendarni producent Tom Newman uživali u Seoskoj kući!

Slavni engleski producent i gitarist Thomas Dennis ‘Tom’ Newman ove subote u popodnevnim satima sletio je u Zračnu luku Dubrovnik. Razlog? Suradnja s popularnim BIH gitaristom Emirom Hotom koji već dulje vremena živi i radi u Dubrovniku.

Kažu kako se oni koji slično razmišljaju kad tad sretnu u idejama i projektima, a upravo to dogodilo se Newmanu i Hotu. Prije nego što se upute u Mostar, gdje će u jednom studiju raditi na Emirovom novom albumu, okrijepili su se u zasigurno ‘najrokerskijoj’ konobi u našoj županiji – Konobi ‘Seoska kuća’ kolege po gitari Nika Novakovića iz Atlantide, a upoznao je i čari prve konavoske craft pive ‘Donja banda’.

‘Tubular Bells’
Newman je možda najpoznatiji po radu s Richardom Bransonom, kojem je 1970. godine pomogao osnovati The Manor Studio u Oxfordu za novonastalu, danas slavnu produkcijsku kuću Virgin Records. Upravo tu Newman je producirao legendarni album Mikea Oldfielda ‘Tubular Bells’ a sudjelovao je i u live izvedbi ovog remek djela za BBC 1973. godine.

Prije toga, Newman je svirao u bandu ‘July’ (1968.) kojem je pak prethodio ‘The Tomcats’, bend s bazom u Španjolskoj, a objavio je nekoliko samostalnih albuma te producirao za druge umjetnike, ponajviše za Oldfielda (već spomenuti Tubular Bells, Tubular Bells II, Heaven’s Open). S jednim od najslavnijih BIH gitarista snimit će tijekom idućih petnaestak dana i novi album, još jedan u nizu u sjajnoj karijeri Emira Hota.

Od ‘ekipe iz Tuzle’ do Thames Valley University

Rođen u Tuzli, živi i rad u Dubrovniku, ovaj vrijedni glazbenih najveće uspjehe ostvario je u Londonu, od čega vrijedi posebno istaknuti pobjedu da natjecanju The Guitar Hero UK 2005. godine. U Londonu je na prestižnom Gitarskom institutu pri Thames Valley University diplomirao modernu glazbu.
Emir Hot glazbeno znanje je skupljao od rodne Tuzle preko Bostona i prestižnog Berkely College of Music, a u rodnom gradu svirao je u sastavu Neon Knights. Krajem ’90-ih član novog gradskog hard rock/heavy metal benda Southern Storm, formiranog prosinca 1998. godine. Bez velike medijske potpore, pročulo se po BiH da za sjajnu svirku ‘tamo neke ekipe iz Tuzle’. Svirali su na prvome Heineken Music Festu u Zenici 2001., pobijedili i u festivalskoj produkciji objavili album ‘1999’. Hot je odlučio pokušati nešto novo…

Preko 300 projekata

Inače, u karijeri je sudjelovao u preko 300 projekata u svezi s različitim glazbenim stilovima (rock, tradicionalna glazba, folk, pop, blues, glazba za film i glazba za kazalište). U njegovoj biografiji dalje se navodi kako je objavio sedam albuma, a vrijedi izdvojiti solistički Sevdah metal u izdanju matične kuće ‘Lion Music’ iz Finske 2008. godine. Osnivač je protala live4guitar.com, suradnik mnogih priznatih svjetskih i domaćih glazbenih umjetnika, gost na gitari na albumima izvođača iz BiH i susjednih zemalja (Crvena jabuka, Giuliano, Brkovi, Dean Clea, Mostar Sevdah Reunion…). Uradio je nekoliko pjesama i aranžmana za manje poznate pjevače. Objavio u Srbiji heavy metal album Dean Clea & Emir Hot ‘The Quarterworlds of Fantasia’, svirao u Vivali Metal Project…
Svakako sve navedeno odličan je poziv za, ako već niste, poslušati ovog vrijednog glazbenika. Mi s nestrpljenjem iščekujemo novi projekt s ovako velikim imenima kao što je Newman. Bravo, Emire!

 

Pročitajte još

Iako mu je prva godina, ‘Župski pjat’ već se može nazvati – tradicionalnim festivalom!

Dulist

[FOTO] DRŽAVNO PRVENSTVO Cavtatske mažoretke osvojile zlato i srebro!

Dulist

[FOTO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Dubrovački okoliš čistilo 170 volontera

Dulist