Aktualno

FOTO Franković u Stonu: Želimo upravljati gostima s kruzera da bi ostalima pružili kvalitetu usluge

FOTO Franković u Stonu: Želimo upravljati gostima s kruzera da bi ostalima pružili kvalitetu usluge

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković rekao je u petak navečer u Stonu u sklopu manifestacije Kinookus kako je namjera Grada Dubrovnika upravljati turistima s kruzera kako bi ostalim gostima pružili kvalitetu usluge.

U raspravi nakon prikazivanja dokumentarnog filma “Dubrovnik, Venecija, Barcelona – odredišta iz snova u opasnosti” njemačke redateljice Antje Christ, Franković je istaknuo kako se nedavno u Hamburgu sastao s čelnim ljudima najvećih svjetskih cruise kompanija koje je upoznao s programom ”Respect the city” u sklopu kojeg se maksimalni dnevni broj posjetitelja s kruzera namjerava svesti na četiri tisuće.
– Glavni je problem što je ta grana turizma usmjerena isključivo na novac, a ne na građane. Turistima s kruzera treba upravljati, a mi želimo smanjiti broj putnika kako bi ostalima osigurali kvalitetnu uslugu. Nedavno sam se u Hamburgu susreo s čelnim ljudima svjetskih kompanija za kružna putovanja i predstavio im naš projekt ”Respect the city”. Oni su mi rekli da je ovo prvi put da ih je ijedan gradonačelnik uopće pokušao kontaktirati –  rekao je Franković.
Dubrovački gradonačelnik je ustvrdio i kako smatra da bi Terminal za brodove na kružnim putovanjima trebala raditi tvrtke Luka Dubrovnik d.d. koja je u većinskom vlasništvu Grada čime bi se glavni motiv za upravljanjem turizmom pomaknuo s novca na kvalitetu života Dubrovčana.
Također, nije se složio s tvrdnjama bivšeg dubrovačkog gradonačelnika Andra Vlahušića koji je za potrebe snimanja filma izjavio kako se gužve u Dubrovniku rješavaju ”kao i u restoranima, odnosno podizanjem cijena”.
– To može reći netko tko nikada nije bio u turizmu. Stvari ćemo riješiti samo donošenjem čvrstih odluka koje će se provoditi –  rekao je on.
Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić rekla je kako vjeruje da trenutno nedostaje koordinacijski subjekt kao veza između Lučke uprave i ”cruise” kompanija, a najavila je i novosti u sustavu koji mjeri broj posjetitelja u povijesnoj jezgri.
– Uskoro će se brojači povezati s vremenskom prognozom kako bi mogli planirati eventualnu veću gužvu koja se dogodi ljeti svaki put kada su nepovoljne vremenske prilike –  rekla je ona.

Pročitajte još

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist