Natrag
22.3.2019 09:31

facebook

twitter

google

rss

dulist

FOTO Fotografske ‘preokupacije’ Marka Ercegovića na jednom mjestu

7.4.2018 @ 21:49 Mia Njavro Kultura
18;18

Podijelite:

‘Pokazujem / Gdje mi živimo’ izložba Marka Ercegovića, fotografa grada trajno nastanjenog u Zagrebu svojevrsan je zbir autorovih ranijih fotografskih serija – ‘Pokazujem’: Začarani, Golub na grani, Male promjene, Ding…, ‘Gdje mi živimo’ iz 2015. godine te recentne serije fotografija ‘Sloboda me plaši’.

Od ove subote, pa sve do 6. svibnja, možete ju pogledati u Galeriji Dulčić Masle Pulitika i Atelijeru Pulitika gdje je od večeras izložena.

Kustosica izložbe je dr. sc. Rozana Vojvoda, viša kustosica Umjetničke galerije Dubrovnik pa su tako ona i ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik Marin Ivanović na večerašnjem otvaranju istaknuli nekoliko crtica o izložbi i radu ovog eminentnog fotografa mlađe generacije.

Njegov rad karakterizira specifična poetika svakodnevnice koja se očituje u fragmentarnosti i fragilnosti zahvaćenog prizora, kao i u neobičnom, ambivalentnom pozicioniranju promatrača naspram narativnog diskursa fotografije. Marku Ercegoviću je strana bilo koja vrsta deklarativnosti i direktna angažiranost fotografije, pa čak izbjegava i signale određenog mjesta iako su prizori koje bilježi neodvojivo vezani s ambijentom u kojem boravi i kojemu kontinuirano opipava bilo. Konstantne fotografove preokupacije, kao što su priroda u relaciji prema urbanom okolišu, kolektivni rituali poput kupanja u moru ili igre, a osobito umjetnikova usmjerenost na sitne i fragilne, naizgled nebitne stvari, u konačnici gotovo skrivene u fotografskom kadru (što je ključno npr. za seriju Male promjene), provlače se kroz sve predstavljene serije.


Marko Ercegović rođen je 1975. godine u Dubrovniku gdje je završio Opću Gimnaziju. Diplomirao je TV i filmsko snimanje na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Bavi se eksperimentalnim videom i fotografijom.
Dobitnik je nekoliko istaknutih priznanja, a njegov je umjetnički rad predstavljan na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Živi i radi u Zagrebu. Objavio je i šest fotografskih knjiga.

Komentari

O autoru: Mia Njavro

Diplomirana novinarka i magistrica komunikologije. U slobodno vrijeme pišem, u radno vrijeme pišem. Prestala sam skupljati salvete, a najčešće se bavim temama od životne važnosti, kao što su filmovi, glazba i društveni mediji.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana