Natrag
23.4.2019 12:27

facebook

twitter

google

rss

dulist

FOTO/FESTA 2019 Orlando i sv. Vlaho kroz oči dubrovačkih umjetnika

30.1.2019 @ 22:01 Dulist.hr dulist IN
44;44

Podijelite:

Izložba ‘ORLANDO I SV. VLAHO’ otvorena je ove srijede u okviru izložbenog programa Feste 2019 Dubrovnik, u suradnji s Dubrovačkom udrugom likovnih umjetnika, Hrvatskom maticom iseljenika i Kazalištem Marina Držića u predvorju Kazališta Marina Držića.

– Ovogodišnja izložba Dubrovačke udruge likovnih umjetnika s nekoliko pozvanih umjetnika koja, iako priređena za dan dubrovačkog parca svetoga Vlaha, ovaj put ne nudi motive vezane uz život i duhovno značenje ovog vrlog sveca, već je svojim tematskim okvirom uronila u priče o jednom drugom, također značajnom dubrovačkom simbolu, vitezu Orlandu, čija pojava u srednjovjekovnom Dubrovniku naznačuje dubrovačku povezanost s hrvatsko-ugarskim prijestoljem te komunalnu autonomiju i slobodu koju je tom spregom Dubrovačka Republika osvojila i zadržala punih 450 godina – od 1358. do svog ukinuća 1808. godine – poručili su povjesničari umjetnosti Antun Karaman i Marin Ivanović.

U djelima dubrovačkih umjetnika vidljivi su sasvim različiti pristupi likovnom promišljanju teme, pišu Karaman i Ivanović. Ti pristupi proizlaze jednim dijelom iz postojeće, formalno jasne i zadane forme spomenika koji je srastao sa spomenutim urbanim rasterom i potpuno je neodvojiv iz našeg vizualnog registra i poznavanja prostora, a s druge strane iz osobnih imaginarija čiji su izvori specifični i ne uvijek sasvim jednostavni za razumijevanje. Ovakva različita i brojna rješenja unutar iste teme govore ne samo o individualnim poetikama i osobnim stilovima koje umjetnici implementiraju u zadani motiv, već mnogo više o potentnosti Orlandove simbolike i slojevitih značenjskih mijena upisanih u ovu kamenu skulpturu, među kojima se ona najvažnija, univerzalna i u kontekstu dubrovačke povijesti osobito isticana – slobode – neprekidno pojavljivala na samome vrhu svih vrijednosti u vremenima diskontinuiteta, disturbacija, ugroze i novih početaka.

Djelić atmosfere s otvorenja izložbe donosimo vam u našoj fotogaleriji.

Komentari

O autoru: Dulist.hr


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana