Kultura

FOTO Fantastična bića zavladala Dvorom

FOTO Fantastična bića zavladala Dvorom

Izložba ‘Fantastična bića na spomenicima antičke Narone’, u organizaciji Dubrovačkih muzeja i Arheološkog muzeja Narona, otvorena je ovoga četvrtka u Dvoru.

Prikazuje izbor arheoloških nalaza s prikazima mitoloških fantastičnih bića pronađenih na prostoru antičke Narone. Većina spomenika je iz fundusa Arheološkog muzeja Narona, ali su prikazani i nalazi koja se čuvaju u arheološkim muzejima u Zagrebu, Splitu i Zadru. Dio predstavljenih spomenika potječe s arheoloških iskopavanja na trasi vodovoda i Augusteuma te od privatnih donacija mještana. Drugi dio predstavljaju nalazi prikupljeni u zbirku kao slučajni nalazi bez točnih podataka o mjestu nalaza. Svi navedeni eksponati imaju prikaze fantastičnih bića, a riječ je o skulpturama (kipovi careva Augusta i Tiberija), reljefnim prikazima na nadgrobnim spomenicima, svjetiljkama, novcu, aplici, kozmetičkoj kutiji i gemi. Izrađeni su od kamena, keramike, metala, kosti i staklene paste, a datiraju se u  kasnorepublikansko i rimsko carsko razdoblje, otkrio nam je pred izložbu njen autor, Toni Glučina.

Inače, na izloženim predmetima prikazana su fantastična bića grčko-rimske mitologije, poput hipokampa i drugih morskih bića, Meduze, Pegaza, Kerbera, zloduha Harpije i grifona. Upravo ova raznovrsnost prikaza, različiti materijali te brojne namjene predmeta govore o svekolikoj prisutnosti mitoloških fantastičnih stvorenja u svakodnevici stanovnika antičke Narone. Izložba je vizualno upotpunjena ilustracijama i video projekcijom fantastičnih bića, a popraćena je i prigodnim katalogom.

Likovni postav osmislila je Ivona Michl.

MNJ

Pročitajte još

[FOTO] SPOMEN IZLOŽBA Marita Kisić Kamić predstavila umjetnička djela od plastičnih boca

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist