Natrag
24.4.2019 08:26

facebook

twitter

google

rss

dulist

FOTO Fantastična bića zavladala Dvorom

29.9.2016 @ 20:51 Dulist Kultura
18;18

Podijelite:

Izložba ‘Fantastična bića na spomenicima antičke Narone’, u organizaciji Dubrovačkih muzeja i Arheološkog muzeja Narona, otvorena je ovoga četvrtka u Dvoru.

Prikazuje izbor arheoloških nalaza s prikazima mitoloških fantastičnih bića pronađenih na prostoru antičke Narone. Većina spomenika je iz fundusa Arheološkog muzeja Narona, ali su prikazani i nalazi koja se čuvaju u arheološkim muzejima u Zagrebu, Splitu i Zadru. Dio predstavljenih spomenika potječe s arheoloških iskopavanja na trasi vodovoda i Augusteuma te od privatnih donacija mještana. Drugi dio predstavljaju nalazi prikupljeni u zbirku kao slučajni nalazi bez točnih podataka o mjestu nalaza. Svi navedeni eksponati imaju prikaze fantastičnih bića, a riječ je o skulpturama (kipovi careva Augusta i Tiberija), reljefnim prikazima na nadgrobnim spomenicima, svjetiljkama, novcu, aplici, kozmetičkoj kutiji i gemi. Izrađeni su od kamena, keramike, metala, kosti i staklene paste, a datiraju se u  kasnorepublikansko i rimsko carsko razdoblje, otkrio nam je pred izložbu njen autor, Toni Glučina.

Inače, na izloženim predmetima prikazana su fantastična bića grčko-rimske mitologije, poput hipokampa i drugih morskih bića, Meduze, Pegaza, Kerbera, zloduha Harpije i grifona. Upravo ova raznovrsnost prikaza, različiti materijali te brojne namjene predmeta govore o svekolikoj prisutnosti mitoloških fantastičnih stvorenja u svakodnevici stanovnika antičke Narone. Izložba je vizualno upotpunjena ilustracijama i video projekcijom fantastičnih bića, a popraćena je i prigodnim katalogom.

Likovni postav osmislila je Ivona Michl.

MNJ

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana