Aktualno

FOTO / ENERGETSKA OBNOVA OŠ LAPAD ‘Ovaj potpis nije samo papir, već budućnost’

FOTO / ENERGETSKA OBNOVA OŠ LAPAD 'Ovaj potpis nije samo papir, već budućnost'

Potpisivanje ugovora za radove na energetskoj obnovi Osnovne škole Lapad između gradonačelnika Grada Dubrovnika Mata Frankovića i predstavnika izvođača radova, zajednice ponuditelja Capitalis d.o.o. Održalo se u srijedu u OŠ Lapad.

Projekt energetske obnove OŠ Lapad prvi je projekt u obrazovanju na području Grada Dubrovnika koji se sufinancira sredstvima Europskih fondova. Naime, ukupna vrijednost projekta iznosi 7,6 milijuna kuna, a veći dio ukupnog iznosa sufinanciran je EU sredstvima i to u sljedećem omjeru: 2,7 milijuna kuna od strane Ministarstva graditeljstva, 2,45 milijuna kuna od strane Ministarstva regionalnog razvoja, dok Grad Dubrovnik u investiciji sudjeluje iznosom 2,45 milijuna kuna vlastitih sredstava.

Ravnateljica Mirjana Kaznačić izrazila je veliko zadovoljstvo povodom potpisivanja ugovora. Istaknula je kako posebnu radost stvara i informacija koju su dobili iz Bruxellesa. Naime, ova je Osnovna škola, baš na dan potpisivanja, postala međunarodna eko škola sa zlatnim statusom.

– Ima neka povezanost među ljudima, ništa nije slučajno. Ovaj potpis kojeg će staviti naš gradonačelnik i izvođač, nije samo papir, već je budućnost i znači kako smo već 50 posto bodova ostvarili za briljantan status. Vjerujem kako ćemo se brzo okupiti kako bismo podigli zastavu tog statusa. Presretna sam što smo se skupili u ovolikom broju – rekla je Kaznačić.

– Ovo je način kojim se pokazuje kako i na koji način treba raditi i upravljati budućnosti te s vlasništvom Grada Dubrovnika, odnosno objekte. Potrebno je koristiti sve benefite Europske unije. Važno je napomenuti kvalitetnu i visoku transparentnost provedene javne nabave. A ne sumnjam i u garanciju radova izvođača – istaknuo je Franković i dodao kako je Lapadska škola mjesto koje iznimno važno u nadolazećem razdoblju.

– Pred nama je investicija u pordručnu školu Montovjerna. Zato je Lapadska škola kao matična škola važna da bude ‘kralježnica’ događanja dok se škola Montovjerna ne završi. Očekivanja su od ove škole velika, ali vjerujem kako će odoliti svim izazovima koji su pred nama – zaključio je Franković.

Radovi uključuju kompletnu izolaciju vanjske ovojnice, potpunu izolaciju krovišta i vanjskih zidova, zamjenu 99 vanjskih otvora i 6 vrata, ugradnju termostatskih ventila na 171 radijator te zamjenu postojeće rasvjete LED tehnologijom.

Cilj samog projekta je ostvariti energetsku obnovu zgrade OŠ Lapad kojom će se postići značajne energetske uštede od gotovo 90,75 posto što znači jednako toliko smanjenje energetske potrošnje energije te smanjenje emisije CO2. Putem predloženog projekta zgrada Osnovne škola Lapad će iz energetskog razreda C preći u najviši energetski razred A+. Realizacijom projekta će se omogućiti znatno bolji i kvalitetniji uvjeti za rad, ali i boravak učenika u samoj zgradi kao i 90 posto manji troškovi za energetsko funkcioniranje objekta, a samim time i značajna financijska ušteda.
Inicijalna EU sredstva su odobrena u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga ‘Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja’ koji je raspisalo Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja, a koji se sufinanciraju iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Pročitajte još

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist