Natrag
22.4.2018 06:32

facebook

twitter

google

rss

dulist

FOTO duList u akciji s roniocima

9.6.2012 @ 17:44 Andrea Falkoni Račić Zanimljivosti
31;31

Podijelite:

Ne bacajte smeće u more – poruka je i ovogodišnje velike akcije čišćenja dubrovačkog podmorja kojoj su se odazvali ne samo dubrovački ronioci već i oni iz cijele Hrvatske, pa i susjednih država Slovenije i BiH.

Osamdesetak ljudi danas je sudjelovalo u čišćenju podmorja na potezu od hotela President do Excelsiora, a riječ je o sada već tradicionalnoj akciji u organizaciji Ronilačkog kluba Dubrovnik i Centra za ronjenje i sportove na vodi Abyss Dubrovnik.

Prema riječima Antuna Perušine iz Centra Abyss, akcija je organizirana u suradnji s Gradom Dubrovnikom, Dubrovačko-neretvanskom županijom, turističkim zajednicama te hotelskom privredom, te privatnim iznajmljivačima. Sve kako bi Dubrovnik i ovu turističku sezonu dočekao čistog mora i podmorja.

Da je naše more uistinu čisto, pokazala je i današnja akcija čišćenja budući da su izvađene tek neznatne količine otpada. Našlo se tu i automobilskih guma, plastičnih boca, vrata, starih ležaljki i stolica, ali su ronioci zadovoljni jer nije izvađena veća količina otpada. To je samo znak, istaknuo je Perušina, kako imamo čisto more. No, osim samog čišćenja cilja akcije jest podizanje svijesti kod građana da smeće ne bacaju u more.

Uz same ronioce, koji su u Dubrovnik stigli od Vukovara, preko Zagreba, Varaždina, Rijeke, Zadra, Splita… ali i onih iz Maribora, Sarajeva, Neuma i Ljubuškog, akciju su s površine potpomagali i barkarioli iz RK Orhan, a značajno je spomenuti  dubrovačke hotele koji su za 60-ak sudionika izvan Dubrovnika za dva dana osigurali smještaj i hranu. Uz hotele tu su i privatnici – apartmani Pervanovo te Dublje iz Komolca, dok je sudionike East West Beach Club Banje počastio vinom, a hotel Excelsior ručkom.

U sve su se uključili i učenici Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik posluživši umornim roniocima i 'kopnenoj' potpori koktele na Tritonu, a popodnevne sate zainteresirani će provesti u ronjenju na jednoj od atraktivnih podmorskih lokacija pod vodstvom ronioca iz Abyssa.

Spomenimo i to kako je s ekipom iz BiH stigla i ona televizijska koja će snimati prilog o Dubrovniku kao turističkoj i ronilačkoj destinaciji.

Cijelo jutro s roniocima je provela i naša fotoreporterka Nora Novak, čije fotografije pogledajte u našoj multimediji!

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
Impressum |  © 2013 dulist d.o.o. Sva prava pridržana