Kultura

FOTO/DUBROVNIK NA PLATNIMA FEŠE VUKOTIĆA ‘Nikad ga neću prestati slikati!’

FOTO/DUBROVNIK NA PLATNIMA FEŠE VUKOTIĆA 'Nikad ga neću prestati slikati!'

Motivi dubrovačkih zidina i preostalih prepoznatljivih gradskih veduta krase izložbu ‘Boje Starog Grada’ koju je otvorio autor Fehim Feša Vukotić u utorak navečer u atriju palače Sponza.

– Sve je započelo s izložbom u Luži, da bi nastavak bio izložen u Sarajevu, s tim da su u Sarajevu bila izložena impresivna platna velikih dimenzija, a ovdje je ukupno  osam slika. Svi oblici koji nastaju iz kista Fehima Vukotića su izlomljeni kutovi, ili pak vidimo raster platna. Na jednom platnu su tako izlomljeni oblici koje on prekida tamnim trakama i stvara jednu percepciju slike u pokretu – ispričala je kustosica izložbe i povjesničarka umjetnosti Andrea Batinić Ivanković. Otvorenju su prethodila dva glazbena broja Klape Poklisar.

– Ovo je treći tematski jednak ciklus slika, međutim što je novo ovog puta jest što ne pokazuje samo eksterijere već i dubrovačke tradicionalne interijere. Zanimljivo je što u svim tim interijerima uvijek vidimo pogled na gradsku jezgru, odnosno njene simbole, bio to zvonik ili Minčeta. Ako bolje pogledate vidjet ćete da je Minčeta prisutna u gotovo svakoj slici kao jedna kruna njegovog slikarstva – rekla je Batinić Ivanković.

– Svaki čovjek u životu, ako se bavi umjetnošću ima neku inspiraciju. Moja inspiracija je Grad, imam osjećaj da ga nikad neću prestati slikati niti iscrpiti emocije i ideje za prikazati ga u novom svjetlu. Zahvaljujem se svojim roditeljima koji su se odlučili odseliti u Dubrovnik i omogućili mi da se rodim u ovakvom prelijepom gradu – poručio je Vukotić.

Fehim Vukotić rođen je 28. prosinca 1953. godine u Dubrovniku. Slikarstvo, kao trajna opsesija zaokuplja ga posljednjih 35 godina života, iako aktivno izlaže tek zadnjih desetak godina.

– Ovdje je 12 slika koje prije nisu bile izlagane. Mislim da će one doći do pravog izražaja u srcu gradske jezgre. Jednom davno sam pročitao o jednom njemačkom slikara kojemu je slika u ateljeru stala par mjeseci i kada nije imao potrebu išta više mijenjati, bila je spremna za izložbu. Samnom je isto. Ja sam dijete ovog Grada, svoju mladost sam proveo u Gradu, Dubrovnik je tada za nas bio centar svijeta. Stoga nije čudno što mi je takva inspiracija – priznao je Vukotić.

Boje Starog Grada možete pogledati do 31. ožujka.

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist