Aktualno

FOTO Dubrovčanima ‘izmakla’ Plava vrpca Vjesnika, evo tko su dobitnici

FOTO Dubrovčanima 'izmakla' Plava vrpca Vjesnika, evo tko su dobitnici

Dobitnik 51. Plave vrpce Vjesnika u pojedinačnoj konkurenciji je Mario Čurkov, dok je u momčadskoj konkurenciji ta nagrada prvi put od 1997. godine dodijeljena dvojici dobitnika – šestorici djelatnika Cromarisa, te posadi broda ‘Andrija Mohorovičić’, izvijestili su iz Sindikata pomoraca u subotu ujutro na konferenciji za novinare u Dubrovniku.

Glavni tajnik Odbora za dodjelu Plave vrpce Vjesnika Damir Herceg rekao je kako prvi put nakon 18 godina postoje dva dobitnika u momčadskoj konkurenciji, dok je u pojedinačnoj konkurenciji nagradu dobio 26-godišnji drugi časnik palube broda Ocean Drover, Mario Čurkov iz Kaštel Novog.
– On je još krajem prošle godine spasio kolegu Filipinca, inače kormilara na brodu od sigurne smrti. Izbio je požar na brodu, a on je ostao zarobljen. Mario je ušao u požar, u dim, puzao 20 metara kako bi kolegu izvukao na sigurno – rekao je Herceg te dodao kako je time pokazao i stručnost i hrabrost, odnosno sve ono što se želi naglasiti dodjelom Plave vrpce Vjesnika.

Objašnjavajući kako se došlo do dva dobitnika u momčadskoj konkurenciji Herceg je istaknuo kako je ove godine glasovanje bilo 4 i pol naprema četiri i pol glasa od strane devet članova Odbora za dodjelu, a odlučujući glas je bio onaj Gordana Papeša.
– On je rekao da pola glasa daje Cromarisu, a pola Andriji Mohoročeviću. Nitko nije odstupio od svog stajališta i naposljetku je odlučeno da budu dva dobitnika – rekao je Herceg te dodao kako je šestorici djelatnika Cromarisa dodijeljena Plava vrpca u momčadskoj konkurenciji za spašavanje nautičara koji je u tom trenutku doslovno gorio na gliseru.

– Na Dugom otoku u kolovozu jedan Zagrepčanin je izvodio radove na svom gliseru i plovilo se zapalilo. Čovjek se pretvorio u živu buktinju, a oni su u tom trenutku bili udaljeni oko dvije milje s radnim brodom. Došli su do njega, vezali se uz gliser koji je u svakom trenutku mogao eksplodirati, a jedan od članova posade, Josip Košta skočio je na gliser, izgasio vatru i čovjeka – rekao je Herceg te dodao kako je drugi dobitnik posada broda HRM-a ”Andrija Mohorovičić” za svoje zasluge u akciji spašavanja migranata u Sredozemnom moru.

– Oni su s brodom koji je star 40 godina i potpuno nepodoban za spašavanje sudjelovali u združenoj humanitarnoj akciji EU ”Triton”, a u 14 akcija traganja i spašavanja u kolovozu su spasili 2566 migranata – rekao je Herceg te istaknuo kako je posada za svoj doprinos dobila niz pohvala od svojih kolega.
Inače, u pojedinačnoj konkurenciji još su bili lučki kapetan Ivo Švorinić iz Sali na Dugom otoku, Supetranin Ante Dobronić te Podgoranin Stanislav Sumić.
U momčadskoj konkurenciji još su bili Dubrovčani Tomislav Margaretić i Toni Knego te posada broda ”Danče” Lučke Kapetanije Dubrovnik.

Podsjetimo Dubrovčani su nominirani jer su u svibnju ove godine sa stijena Kalamote od iznenadnog nevremena spasili petero kajakaša. Tomi Margaretić je pritom pet puta plivao od broda do kajakaša noseći pojaseve za spašavanje.

Plavu vrpcu Vjesnika utemeljio je 1966. godine Ratko Zvrko, hrvatski književnik i tadašnji urednik Pomorske redakcije u Vjesniku. Nakon gašenja tog lista dodjelu Plave vrpce preuzeo je Sindikat pomoraca Hrvatske, a dodjela priznanja održat će se u nedjelju 6. prosinca u dubrovačkom Kazalištu Marin Držić.

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

MISA VEČERE GOSPODNJE ‘Isusov život je sažet u glagolu ljubiti’

Dulist