Zanimljivosti

FOTO: Dokumentarci o ranjenom Gradu

FOTO: Dokumentarci o ranjenom Gradu

Dan uoči Dana branitelja u Dubrovniku su premijerno prikazana dva dokumentarna filma o napadu na Grad.

Riječ je o filmovima 'U ranjenom graDU' i 'Sumrak u Dubrovniku'.

Film 'U ranjenom graDU' sastavljen je od autorskih snimaka Miroslava Tomšića, koji su nastali tijekom ratne okupacije Dubrovnika, a prikazan je u kinu Visia.

– U vrijeme rata, posebno u prva tri mjeseca, koja su i najznačajnija, pa i nešto kasnije do 15. prosinca počeo sam snimati. Kad je počeo napad jednostavno sam uzeo kameru u ruke. To je došlo tako reći u jednom hipu i tako sam nastavljao svaki dan snimati tijekom prva tri mjeseca do otprilike 15. prosinca. Imao sam preko 25 sati materijala, a pošlo je samo ono najznačajnije.

Upravo je i moja snimka često emitirana, a to je snimka kada je 6. prosinca poginuo Pavo Urban. Često smo bili skupa Pavo Urban, Božo Đukić, Miro Kerner i ja. Navečer bi se sastajali i presnimavali materijale – rekao nam je Tomšić, naglasivši kako mu je u to doba često nedostajalo malih kazeta, stoga su se snimke morale presnimavati. Svoje snimke davao je tadašnjem dubrovačkom dopisništvu HRT- a, a problem je tada bio kaže, kako materijal na vrijeme iznijeti iz Dubrovnika.

– Slao sam snimke i svojim kanalima. Najvažnije je bilo materijale što prije iznijeti, jer sve poslije postaje povijest – naglašava.
– Inače, film je montiran tijekom ove godine u Zagrebu. Imao sam namjeru prikazati ga prošle godine, no montažeri nisu imali dovoljno vremena s obzirom na obim materijala pa sam morao to prolongoirati za ovu godinu, premda bi bilo bolje da je film prikazan na 20. obljetnicu – ističe.

Drugi dokumentarac koji je prikazan također prvi put ove srijede jest 'Sumrak u Dubrovniku' povjesničara dr. Josipa Jurčevića.
– Film je nastao početkom 1992. kada sam još bio u vojsci, u IPD-u, kada smo prikupili sve snimke koji postoje o ratu u Dubrovniku, sa svih strana i na temelju toga je nastao taj, držim, danas najbolji film o srbijanskoj agresiji na Dubrovnik. Budući da ga Dubrovčani nisu vidjeli, želio sam ga prikazati u Dubrovniku, povodom 6. prosinca i vidjeti kako će Dubrovčani reagirati – rekao nam je Josip Jurčević.

U filmu su, dodaje, korištene međunarodne snimke o napadu na Dubrovnik, domaće snimke, te snimke nastale na srbijanskoj strani.
– Napravljen je dobar i zanimljiv film s dosta kadrova koji do sada nisu viđeni. U njega je uvršteno sve ono što je postojalo i snimljeno o Dubrovniku što je u to doba bilo dostupno, uključujući i snimke međunarodnih snimatelja. Na njemu je radilo dosta muzealaca, kustosa, režisera i drugih intelektualaca.

Dakle, nije riječ o autorskom filmu, već o svojevrsnom kolektivnom djelu – zaključio je.
Iako je film „Sumrak u Dubrovniku“ preveden i na engleski jezik, te prikazan i vani, ovo je bilo njegovo prvo predstavljanje u Dubrovniku.

Pročitajte još

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist

NA DANAŠNJI DAN Prije 150 godina rođena Ivana Brlić Mažuranić

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist