Kultura

FOTO Devedeset godina DSO-a u crkvi Male braće

Dubrovački simfonijski orkestar je u povodu obljetnice 90 godina svog postojanja održao koncert ovaj petak u crkvi Male braće.

Ravnao je koncertom počasni dirigent DSO-a, jedan od najuglednijih hrvatskih dirigenata, Pavle Dešpalj, a kao solist je nastupio Ivo Dropulić, talentirani violinist koji već u djetinjstvu počinje nastupati s orkestrima, a 2005. biva proglašen najuspješnijim mladim glazbenikom.

U kratkom govoru publici se obratio i ravnatelj DSO-a Damir Milat, istaknuvši nekoliko crtica o radu Orkestra i entuzijazmu i ljubavi koje ih vode gotovo cijelo stoljeće, a publika je imala priliku vidjeti na samom ulazu u crkvu i prvu fotografiju  orkestra.
Orkestar u Dubrovniku u kontinuiranom je djelovanju od 1924. godine, u početku u polu-profesionalnoj organizaciji, a potom u punom profesionalnom sastavu. Orkestar, u to vrijeme pod imenom Dubrovački orkestar osnovali su mladi entuzijasti, maturanti Gimnazije u Dubrovniku. Originalno ime orkestra (Dubrovački orkestar) 1925. je promijenjeno u Dubrovački filharmonijski orkestar, a 1992. zadnji put promijenio je svoje ime u današnji naziv Dubrovački simfonijski orkestar. Kao važan dio bogatog i raznolikog kulturnog nasljeđa Dubrovnika i Hrvatske, orkestar nastavlja nastupati s poznatim domaćim i međunarodno priznatim umjetnicima.

Na programu povodom devedeset godina rada bio je Brahmsov Koncert za violinu i orkestar u D-duru i Mendelssohnova Simfonija br. 3 u a molu ,’Škotska’.

Pročitajte još

GERANIUM NAGRAĐEN GROMOGLASNIM APLAUZOM Odigrana posljednja dramska premijera 70. Igara

Dulist

‘ZANESENOST SLIKANJA TUŠEM’ Izložba Kineske akademije u Umjetničkoj galeriji

Dulist

DRAMITI ILI NE DRAMITI? ‘Ukroćena goropadnica’ dramske družine Dubrovačkih knjižnica

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija