Zanimljivosti

FOTO: Biskup blagoslovio Gospin kip u Postranju

FOTO: Biskup blagoslovio Gospin kip u Postranju

Na svetkovinu Velike Gospe, u petak 15. kolovoza, dubrovački biskup mons. Mate Uzinić posjetio je Župu Velike Gospe – Postranje, te tom prilikom blagoslovio Gospin kip ispred župne crkve i predvodio svečano euharistijsko slavlje.

Već na samom početku mise pozvao je sve vjernike na molitvu za mir u Iraku, Siriji, Palestini, Nigeriji, Ukrajini i na cijelom svijetu. U molitvi vjernika molio je za progonjene kršćane u Iraku i drugim zemljama, a na kraju mise izmolio je i molitvu pape Pavla VI. za mir u svijetu.

U propovijedi je progovorio o značenju svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, naglasivši da „čovjek, kako nam to predočava današnja svetkovina, ima vrijednost u sebi samome. On nije kao lutalica po bespućima povijesti, nego hodočasnik koji ima cilj. Njegov cilj je punina života u Bogu koju smo izgubili u pobuni prvog čovjeka Adama zbog kojega ‘svi umiru’ i ponovo postigli u posluhu novoga Čovjeka, Krista, u kojemu će ‘biti svi oživljeni’“.

Naglasio je i da „Marijino stavljanje na raspolaganje Bogu i njegovoj volji, neminovno se odražavalo i na njezin odnos prema ljudima“, istaknuvši da „cilj našeg života, a on je ‘biti oživljeni’ u Kristu i pridruženi Marijinom uznesenju ‘u nebesa’, ne može se postići drugačije nego li ga je postigla Marija. Ovo znači da se i nama treba dogoditi stavljanje na raspolaganje Božjoj volji u službi čovjeku i čovječanstvu. To je put Crkve! To je moj i tvoj put! Želimo li taj put konkretizirati, onda se on treba očitovati u zahvalnom stavljanju sebe i svoje volje Bogu na raspolaganje!“

Na kraju, biskup je kazao: „Koliko god smo pozvani davati svoje sudove o etičkim pitanjima i iznositi moralne principe zadaća nam nije i ne smije biti svedena na obranu moralnosti u svijetu zahvaćenom nemoralnom, nego u navještaju evanđelja svima, što uključuje i one koji su na rubu, zapravo osobito njih. Evanđelje je uvijek i za sve radosna vijest o Bogu koji ljubi čovjeka i koji sa svakim čovjekom ima plan spasenja.

Ovu poruku je osobito važno ponijeti u današnje društvo obilježeno moralnim relativizmom koje neće uočiti vrijednost evanđelja koje se silom nameće – dapače s pravom će ga i s gnušanjem odbaciti jer je svako nametanje evanđelja negacija samoga evanđelja – nego onoga koje se predlaže i živi, usmjeravajući čovjeka i čovječanstvo prema njegovoj pravoj budućnosti, a ona je uznesenje ‘u nebesa’.“

Na kraju mise župnik don Robert Čibarić zahvalio je svima koji su na bilo koji način doprinijeli ovom velikom slavlju. Gospin Kip ispred župne crkve kojeg je biskup prije mise blagoslovio je replika kipa Gospe Lurdske, a isklesao ga je mladi klesar iz Orebića Mladen Hazdovac.

Šime Zupčić

Pročitajte još

DUBROVNIK NEKAD I SAD Fotografije nekadašnjeg svjetskog fotografa i nizozemskog istraživača naših krajeva

Dulist

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist

PLAVO DOGAĐANJE Niz prezentacija o problemu otpada u moru, demonstriran i robotski sustav

Dulist