Kultura

FOTO Antičko staklo iz Arheološkog muzeja predstavljeno Dubrovčanima

FOTO Antičko staklo iz Arheološkog muzeja predstavljeno Dubrovčanima

Izložba Dubrovačkih muzeja ‘Proziran izvor – Antičko staklo iz Arheološkog muzeja u Dubrovniku’ otvorena je u srijedu navečer u Kneževom dvoru.

Na izložbi je predstavljeno sedamdesetak predmeta od stakla iz fundusa antičke zbirke Arheološkog muzeja Dubrovačkih muzeja.

Predmeti potječu s lokaliteta u Cavtatu, Sustjepanu, Polačama na otoku Mljetu te Ninu i Naroni, a u grad su stigli u doba osnivanja Domorodnog muzeja, dobrotom starih Dubrovčana koji su ih kupovali i poklanjali. Ustanovljeno je kako najveći dio predmeta vuče porijeklo s Cipra.

-Izloženi predmeti od stakla svojim dimenzijama i materijalom upućuju na krhkost i dragocjenost. Došli su nam iz antičkog doba s dubrovačkih, hrvatskih i istočno mediteranskih arheoloških lokaliteta. Iako se možda tako ne čini, izložba je tehnički vrlo zahtjevna – rekla je na otvaranju izložbe ravnateljica Dubrovačkih muzeja Pavica Vilać.

Dodala je kako se fundus Arheološkog muzeja još uvijek predstavlja segmentirano povremenim tematskim izložbama.

-Veseli činjenica da je nova gradska vlast prepoznala važnost i vrijednost projekta realizacije stalnog postava Arheološkog muzeja u Dubrovniku te je zgradu starog zatvora i prostor Pustijerne namijenila u tu svrhu. To iščekujemo desetljećima – istaknula je Vilać.

-Staklo je najstariji umjetni materijal, koji je prema antičkim piscima otkriven sasvim slučajno tri tisuće godina prije Krista. Posebno je bilo omiljeno u antičko doba zbog svoje transparentnosti i ljepote. Razvoj obrade stakla trajao je dugo, a vrhunac je dosegnuo u helenističko i antičko razdoblje. Staklo se moglo bojati, pozlatiti, na njemu urezivati ili mu odstraniti pozadinu. Moglo je služiti kao svakodnevno posuđe na stolu, a istovremeno estetski ukras. Mogli ste u njemu prenijeti fine mirise, balzame, ljekovite pomasti, ali ga koristiti i u građevinarstvu, ne samo kao prozorsko okno, već i za stropne mozaike – rekla je voditeljica Arheološkog muzeja u Dubrovniku i autorica izložbe Liljana Kovačić.

-U današnje vrijeme, kad se Dubrovnik eksploatira i sve ima svoju cijenu a vrlo malo se vraća javnom, lijepo je vidjeti da je prije sto godina netko svoju privatnu zbirku poklonio javnom dobru. Jasno smo se kao gradska uprava odredili prema pitanju Arheološkog muzeja, jer fundus tog muzeja zaslužuje biti predstavljen ne samo sugrađanima i hrvatskim građanima, već i turistima. Narod koji ne poštuje svoju tradiciju nema ni budućnost. Arheološki muzej je budućnost, kao dodatna kulturna ponuda grada. Nećemo reći da će biti realiziran za dvadeset dana ili dogodine, jer je riječ o ozbiljnom projektu, ali imamo jasan smjer – istaknuo je predsjednik Gradskog vijeća Grada Dubrovnika Marko Potrebica, koji je otvorio izložbu.

Postav izložbe osmislili su Vedrana Vrabec i Marko Rašić iz zagrebačkog studija Rašić+Vrabec.

Pročitajte još

[FOTO/VIDEO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Cvjetni koncert u đardinu Ljetnikovca Crijević Pucić

Dulist

(FOTO) KOLARINI PREMJERNO IZVELI ‘MATRIMONIJO’ Pun teatar, publika oduševljena!

Dulist

‘JELA MOJE BABE’ Umjetnica Andrea Vukoja Prce vodit će dječju likovnu radionicu

Dulist