Aktualno

FOTO Adriana Kremenjaš-Daničić počasna konzulica Francuske

FOTO Adriana Kremenjaš-Daničić počasna konzulica Francuske

Veleposlanica Francuske Republike u RH Michèle Boccoz uručila je Adriani Kremenjaš-Daničić povelju o imenovanju počasne konzulice Francuske u Dubrovniku. Tim činom otvoren je i dvanaesti počasni konzulat u našem gradu.

Kako je istaknula Michèle Boccoz, ovo je njen prvi posjet Dubrovniku nakon terorističkog napada u Parizu koji se dogodio 13. studenog ove godine.

– Dirnuli su nas topli izrazi podrške koje smo dobili iz Dubrovnika kao i iz cijele Hrvatske. Ta svjedočanstva potvrdila su, ako je uopće i bilo potrebe, usku povezanost naših dviju zemalja i osjećaj bliskosti naša dva naroda. Ova ljudska povezanost posebice proizlazi iz činjenice da Hrvatska ugošćuje sve više i više francuskih turista, a samo u ovoj godini bilo ih je gotovo pola milijuna – istaknula je veleposlanica dodavši kako se u nastojanjima da francuskim turistima u Hrvatskoj pruže što bolju uslugu, prije dvije godine u Splitu otvorio počasni konzulat, a danas evo i u Dubrovniku. Zahvalila se i hrvatskim vlastima na podršci u imenovanju Adriane Kremenjaš Daničić za počasnu konzulicu, ali i njoj samoj što je prihvatila tu dužnost.

Kremenjaš-Daničić istaknula je kako ovom prilikom neće govoriti o povijesnim vezama Dubrovnika i Francuske, o tome su napisani doktorati i brojni znanstveni članci.
– Ja bih radije da malo ostavimo postrani priče o prošlosti, okrenimo se budućnosti – rekla je nova počasna konzulica, dodavši kako je dubrovački konzulat prvi francuski konzulat otvoren nakon terorističkih napada u Parizu.

– Mislim da to ima i jedno simboličko značenje jer se konzulat otvara u gradu koji je i sam proživio ratna događanja, te će se na ovaj način simbolički povezati naši narodi i naša nastojanja za mir. Vjerujem da nisam baš bila predložena za konzulicu samo zato što od polaganja vozačkog ispita vozim isključivo francuske automobile. Francuski je bio moja prva ljuba, još starija od mojega supruga. Počela sam ga učiti u srednjoj školi, a supruga sam upoznala na početku studija. Zapravo me ljubav prema njemu dovela u Dubrovnik, a u Dubrovniku sam uspjela povezati tu ljubav prema Francuskoj, francuskom jeziku i ljudima, radila sam u turizmu i ovo će biti nekakav dobar nastavak suradnje, sigurno ne samo kroz turističko povezivanje nego i kulturno, a posebice na razini mladih – zaključila je nova dubrovačka počasna konzulica Adriana Kremenjaš-Daničić.

Pročitajte još

DODIJELJENO DESET ‘A’ DRŽAVNIH STIPENDIJA Saznajte tko su najbolji studenti Sveučilišta u Dubrovniku

Marko Džamarija

SANITAT POZIVA Javite se ako želite banak na gruškoj placi

Dulist

[PODCAST S BARBAROM] Goran Milić: Slijedi What’s up Japan, a što mu je ‘tiha patnja’?

Barbara Đurasović