Natrag
20.6.2018 03:21

facebook

twitter

google

rss

dulist

FOTO 1200 liječnika iz cijelog svijeta u Dubrovniku

15.4.2015 @ 21:25 Nikša Miletić Aktualno
20;20

Podijelite:

U Dubrovniku je u srijedu svečano otvorena 13. WONCA svjetska ruralna konferencija koja je u taj grad dovela više od 1200 ljudi, mahom liječnika iz cijelog svijeta.

WONCA je svjetsko udruženje obiteljskih liječnika koje okuplja više od pola milijuna članova diljem svijeta, a kako je uoči početka kongresa istaknula predsjednica Organizacijskog odbora Tanja Pekez Pavliško, u više od 84 sata programa sudjelovat će liječnici od Australije, Koreje, Japana, Europe, SAD-a do Canade.
”Glavna tema ovog kongresa je razbijanje barijera i zbližavanje ljudi. Mi dolazimo iz regije gdje smo dosta razjedinjeni, ali nismo usamljeni u tom pogledu. Zato moramo snagama i vještinama ujediniti znanje i pružiti pacijentima što bolju zdravstvenu zaštitu”, rekla je Pekez Pavliško te istaknula kako će u sklopu ove konferencije, ali i šestog kongresa Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) koji se odvija paralelno s WONCA konferencijom, poseban naglasak biti na problematici liječnika obiteljske ruralne medicine.
”Kod nas to još uvijek nije na razina na kojoj bi trebalo biti. Uzmite za primjer Australiju koja ulaže oko pet milijuna dolara u specijalista obiteljske ruralne medicine. Kod nas u regiji je to veliki problem, a činjenica je da smo mi većinom ruralna zemlja”, kaže ona.
Istaknula je kako su ovakvi kongresi idealno mjesto za učenje zbog interaktivnog načina rada i ”radionica na teme poput prepreka u organizaciji i provođenju zdravstvene zaštite seoskog stanovništva, ali i o vodstvu, socijalnim medijima, eboli, edukaciji, zadržavanju medicinskog osoblja u ruralnim krajevima, zaštiti na radu poljoprivrednog stanovništva, obiteljskom nasilju, rješavanju katastrofa itd”.
Inače, konferenciju su među ostalim pozdravili i predsjednik Hrvatske liječničke komore Hrvoje Minigo, pomoćnica ministra zdravlja Nataša Zorić, te dubrovački gradonačelnik, ujedno i liječnik, Andro Vlahušić.

Komentari

O autoru: Nikša Miletić

Magistar sam komunikologije, po prirodi idealist, u stvarnosti cinik sa rozim naočalama. Smatram kako je biti u mogućnosti ispraviti ili ukazati na nepravdu vjerojatno najveća legalna i legitimna moć koju pojedinac može imati.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana