Zanimljivosti

FOTO 100 godina Ekonomske škole

FOTO 100 godina Ekonomske škole

Ekonomska i trgovačka škola Dubrovnik proslavila je danas stotu obljetnicu postojanja u Kazalištu Marina Držića.

Na svečanom programu učenici škole upoznali su okupljene sa prošlošću te škole, a također su izveli i prigodni i zabavni program i na taj način obradovali sve okupljene. I naravo pokazali što sve znaju!

-Naša škola osnovana je na današnji dan 1913. Kada je počela s radom dvogodišnja Trgovačka škola i pravni sljednik te škole je naša šola. Radeći na monografiji škole koju ćemo vam predstaviti za koji dan otkrili smo da je i starija. 1909. postojala je večernja privatna škola koja je osnovana sa zadatkom usavršavanja tadašnjih kadrova u trgovini. Prije je dan škole bio vezan za prvi dan proljeća pa su učenici odlazili sa svojim profesorima na sportska natjecanja na Bosanku. Mi zadnje 4 godine obilježavamo dan šole priredbom jer želimo pokazati što učenik sve može dobiti u našoj školi, ne samo znanje nego i neke druge vještine – rekla je ravnatejica Suzana Đurđević.
Okupljenima su se obratili i zamjenik župana Davorko Obuljen, te zamjenik dubrovačkog gradonačelnika Željko Raguž.

Kako je bilo na današnjoj priredbi pogledajte u fotogaleriji.
 

POVIJEST ŠKOLE

Ekonomska i trgovačka škola u Dubrovniku državna je srednja škola osnovana 1913. godine. Ne zna se koliko je do sad učenika završilo školovanje u ovoj školi, ali raspolaže se podatkom da je nakon stanke za vrijeme 2. svjetskog rata nastava opet počela u veljači 1945. god. Te godine bilo je upisano 117 učenika.
Ekonomska škola u Dubrovniku mijenjala je vrlo često radni prostor. Do 1953./54. radila je u privatnoj zgradi u ulici Od puča. Školske godine 1954./55. preseljena je u popodnevnu smjenu zgrade Učiteljske škole na Gracu. Iduće školske godine ponovno je preseljena u zgradu Pomorske škole. Nakon pet godina podstanarstva, ponovno je 1960./61. preseljena u pomoćnu zgradu Druge osnovne škole u Lapadu. Zadnju selidbu doživjela je škola 1. prosinca 1966. Tada je preseljena u sadašnju školsku zgradu koja se nalazi na Putu Iva Vojnovića 14. Ni ta zgrada nije sagrađena za rad škole. Bila je to vojna zgrada, koja je adaptacijama prilagođena potrebama škole.
 
 

Pročitajte još

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist

Sretan rođendan dobrom duhu Grada, našem slavuju Gogi Bonačić!

Ivana Mijić Vulinović

NOVI TREND? U jednoj državi mlađima od 14 godina zabranjen pristup društvenim mrežama

Dulist