Županija

FORUM U ITALIJI Župan o važnosti korištenja EU fondova i bržoj realizaciji prometnih projekata

FORUM U ITALIJI Župan o važnosti korištenja EU fondova i bržoj realizaciji prometnih projekata

Župan Nikola Dobroslavić sudjeluje u radu Trećeg godišnjeg foruma Strategije EU za Jadransku i Jonsku regiju (EUSAIR) u Cataniji (Italija).

Tema ovogodišnjeg Foruma je ‘Naša regija, naša budućnost’, a rasprave se vode o prometnoj povezanosti te izgradnji i osnaživanju energetskih mreža u cilju razvoja Jadransko-jonske regije. Razgovara se također o mehanizmima financiranja četiri stupa Strategije EUSAIR te o novim idejama i projektima.

U svom izlaganju na otvorenju Foruma župan Dobroslavić govorio je o ulozi Europskog odbora regija i njegovih radnih tijela u podršci implementaciji Strategije EUSAIR, no naglasio je pritom da u ovom trenutku ne možemo biti zadovoljni stupnjem realiziranih projekata. Župan je ukazao i na važnost kvalitetnijeg višerazinskog upravljanja procesima, na potrebu boljeg korištenja raspoloživih fondova EU te istaknuo važnost brže realizacije projekata iz područja prometa kao preduvjeta ukupnog razvoja regije. U tom smislu, kao najvažnije projekte župan Nikola Dobroslavić je istaknuo nastavak izgradnje jadransko-jonske autoceste, rekonstruciju željezničke pruge od Ravene do Brindisija na talijanskoj obali te unaprjeđenje ukupnih prekomorskih zračnih i morskih veza.

Župan Dobroslavić govorio je također o migracijskim izazovima regije te pohvalio inicijativu Europske komisije za povećanjem sredstava za migracije i obranu granica EU u prijedlogu novog Višegodišnjeg financijskog okvira EU.

Na današnjem Forumu usvojena je Deklaracija iz Catanije u kojoj je prihvaćen zahtjev Vlade Bivše Jugoslavenske Republike Makedonije za prijem u članstvo EUSAIRA. Deklaracijom se traži od Europske komisije i Vijeća EU da poduzmu sve potrebne korake kako bi se BJR Makedonija uključila u Strategiju EU za Jadransku i Jonsku regiju kao deveta zemlja članica.

Strategija EUSAIR pokrenuta je 2014. godine i uključuje četiri države članice EU: Hrvatsku, Sloveniju, Italiju i Grčku te države koje žele pristupiti Uniji: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Albaniju i Srbiju. Suradnja se odvija u okviru četiri strateška područja – prometu, plavom rastu, održivom turizmu te kvaliteti okoliša.

Pročitajte još

OBJAVLJENE LISTE HDZ-a Franković jedini iz Dubrovnika

Dulist

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KONAVALA Usvojeno izvješće o radu načelnika Lasića

Dulist

Dolina Neretve prvi put uključena u poseban regionalni program Ministarstva

Dulist