Grad

FORUM GRADONAČELNIKA U LISABONU Dubrovnik istaknut kao dobar primjer

FORUM GRADONAČELNIKA U LISABONU Dubrovnik istaknut kao dobar primjer

Dubrovnik je primjer grada u kojem se dijalogom rješavaju problemi prekomjernog broja gostiju u destinaciji, istaknuto je na prvom UNWTO Forumu gradonačelnika ‘Gradovi za sve: razvitak gradova za građane i posjetitelje’ održanom u Lisabonu ovoga petka. 

Na njemu je sudjelovao i gradonačelnik Mato Franković koji je bio i glavni panelist na temu ‘Infrastruktura i turizam’, ujedno predstavivši još jednom projekt Respect the City. Nakon izlaganja projekta, glavni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikashvili istaknuo je Dubrovnik kao primjer kako dijalog donosi rješenja, čak i za značajne probleme velikog broja turista koji se nalaze u atraktivnim destinacijama. Budućnost urbanog turizma je suradnja između javnog sektora, privatnog sektora i građana, zaključeno je također na ovom skupu Svjetske turističke organizacije.

Na završetku prvog UNWTO Foruma gradonačelnika usvojena je Lisabonska deklaracija čiji su potpisnici uz Grad Dubrovnik i gradovi Barcelona, Bruges, Brussels, Helsinki, Krakow, Madrid, Moskva, Pariz, Porto, Prag, Punta del Este, Lisabon, Tbilisi, Sao Paolo i Seoul te ministarstva turizma Argentine i Španjolske, Ministarstvo gospodarstva Portugala, UNESCO, UN Habitat, Svjetska Banka te Europski odbor regija. Cilj Deklaracije je zajedničkom suradnjom između gradova postići rješenja za održivi turizam u kojem glavnu ulogu ima građanin.

Gradonačelnik se susreo i s gradonačelnikom Lisabona Fernandom Medinaom te ministrom gospodarstva Portugala Pedrom Sizaom Vieiraom, a tom su prilikom razgovarali o mogućnostima suradnje Dubrovnika i Lisabona.

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist