Aktualno

“Forsiranje mosta je nekorektno i nepotrebno”

"Forsiranje mosta je nekorektno i nepotrebno"

Pomoćnik ministra prometa i komunikacija Bosne i hercegovine Izet Bajrambašić kazao je za sarajevsko „Oslobođenje“ kako je forsiranje gradnje Pelješkog mosta u predstudiji izvodljivosti francuskog konzultanta Safage "nekorektno i nepotrebno".

Uz to, kako prenosi portal see.biz.eu, dodao je kako najave iz hrvatske vlade da će se most početi graditi 2015. godine valja promatrati u kontekstu unutarnjih političkih prilika u Hrvatskoj.
 
Bajrambašić je, inače, predstavljao BiH na prošlotjednom sastanku u Zagrebu na kojemu su razmatrani nalazi predstudije izvodljivosti o načinima povezivanja dubrovačkog područja s ostalim dijelom Hrvatske. Podsjetio je kako će konačne preporuke biti poznate 23. prosinca, dok je za predstudiju kazao kako 'nije izbalansirana' te je stoga i bila predmetom ozbiljnih kritika, kako od BiH tako i Europske komisije.
 
Ministar Bajrambašić pojasnio je kako su se primjedbe odnosile uglavnom na kalkulativne cijene s različitim pristupom, prognoze prometa te na vrijeme potrebno za pripreme igradnju nekih objekata.
– Primjetno je i očevidno favoriziranje mosta Pelješac od konzultanta što je potpuno nepotrebno i nekorektno – kazao je Bajrambašić.
 
Dodao je kao je bosanskohercegovačka strana imala i dodatne primjedbe koje se odnose, primjerice, na cijenu eksproprijacije zemljišta kao i na kalkulaciju cijene temeljem visine mosta od 55 metara što znači i troškove gradnje od 300 milijuna eura, a ne 200 milijuna, kako je navedeno u predstudiji.
 
Bajrambašić ističe kako u BiH ocjenjuju da će postojanje Pelješkog mosta biti suvišno kada ta zemlja uđe u Europsku uniju, a u Sarajevu drže kako bi to moglo biti u razdoblju od narednih 10 do 20 godina.
– Europska komisija imala je slične, a često i identične komentare kao BiH, a Hrvatska je samo ponavljala da podržava studiju, dok se konzultant branio, u većini slučajeva bez argumenata – tvrdi Bajrambašić.
 
Potvrdio je kako u konačnici sa stajališta BiH gradnja mosta nije sporna pod uvjetom da se poštuju njena prava iz konvencije Ujedinjenih naroda o pravu mora odnosno na nesmetani pristup otvorenome moru.

Pročitajte još

Dragovoljci HRM Dubrovnik na prijemu kod komodora Dojkića

Dulist

DODIJELJENO DESET ‘A’ DRŽAVNIH STIPENDIJA Saznajte tko su najbolji studenti Sveučilišta u Dubrovniku

Marko Džamarija

SANITAT POZIVA Javite se ako želite banak na gruškoj placi

Dulist