Kultura

Finci otkazali izložbu stakla

Finci otkazali izložbu stakla

Veleposlanstvo Finske jutros nam je potvrdilo kako je izložba „Finska umjetnost stakla 2005.-2010.“ morala biti otkazana zbog nemogućnosti pronalaženja prostora u kojem bi bila postavljena.

– Odustali smo od realizacije ovog projekta jer u kontaktima s Gradom Dubrovnikom nismo uspjeli naći adekvatan prostor u kojem bi bila postavljena. Otežavajuća okolnost je bila što su papiri za realizaciju ovog projekta morali biti riješeni prije nego je izložba krenula iz Finske. Prije nekoliko dana postav je krenuo za Ljubljanu, a nismo mogli riješiti papire za dubrovačku izložbu jer nismo znali lokaciju na kojoj će izložba biti postavljena. Stoga smo, nažalost, morali je otkazati. Jasno nam je da su svi prostori za ovu godinu programski već popunjeni, ali se nadamo nekoj budućoj suradnji s Dubrovnikom – potvrdili su nam iz Veleposlanstva Finske u Zagrebu.
 
Već je postalo uobičajeno u redovitim ciklusima slušati i čitati o potresima u kulturi, nedostatku komunikacije i samovolji gradske uprave kada je riječ o upravljanju njenim javnim ustanovama u kulturi, samim manifestacijama i događajima.
Tako je najnoviji slučaj izložbe Finskog stakla, stvorio novu buru u redovima kulturnjaka, naizgled sraz ravnatelja dviju ustanova Umjetničke galerije Dubrovnik i Doma Marina Držića. Javna rasprava potaknuta od Antuna Maračića na Koordinaciji ravnatelja u ponedjeljak, a da nitko (??) nije znao da je izložba već otkazana. Naime, Veleposlanstvo Finske otkazuje projekt jer se, kako nam je kazala Vesna Delić Gozze, osjeća nepoželjno u Dubrovniku i Hrvatskoj.
Novi skandal s međunarodnim odjekom! A kako je do toga svega došlo!? Čitajte u novom broju duLista koji je jutros u prodaji.
 
Navedimo i to kako je pravo čudo što nitko od prisutnih predstavnika gradske uprave, niti pročelnica za kulturu Ana Hilje niti zamjenica gradonačelnika Tatjana Šimac Bonačić na Koordinaciji nisu imali informaciju da je izložba o kojoj se javno sučeljavaju već otkazana.
Kako onda funkcionira sustav komuniciranja u Gradu!? Tko tu kome i kako dostavlja informacije i zašto se izložba koja je ponuđena prije pola godine stavlja u program, a da se odmah nije sazvao sastanak, razriješili prostorni problemi i svima dostavili materijali o ponuđenom projektu. Ili se i u ovom delikatnom projektu, koji na kraju ponovno čini međunarodnu štetu Hrvatskoj, nastavlja uspostavljena praksa Vlahušićeve uprave kojom se sve radi adhoc i lako ćemo, dogovori idu nekim drugim kanalima, a sami sudionici procesa se iscrpljuju.
Šteta je međutim počinjena, Finci su nas, unatoč diplomatskoj izjavi za naš portal, pročitali kao neodgovorne partnere, a po svemu sudeći krivci će se tražiti negdje drugo, a ne na vrhu prozračne piramide ove otužne gradske vlasti koja „vodi“ Grad iz jedne u drugu nevolju.
 

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist