Kultura

Filjak i Pavlović uigrano i snažno

Filjak i Pavlović uigrano i snažno

U sklopu glazbenog programa 63. Dubrovačkih ljetnih igara nastupile su klarinetistica Marija Pavlović i pijanistica Martina Filjak, u subotu, 28. srpnja u atriju Kneževa dvora.   

Pred festivalskom publikom Marija i Martina izvele su Introduction et Rondo za klarinet i glasovir Charles-Marie J. A. Widora, djelo koje je istaknulo svu virtuoznosti glazbenica,  zatim Elegiju za klarinet i glasovir djelo hrvatskog skladatelja Anđelka Klobučara. Uslijedio je Hommage à Manuel de Falla Béle Kovácsa, koji je interpretirala Marija Pavlović uspješno prenoseći duh španjolske folklorne glazbe. Uslijedio je Première Rhapsodie za klarinet i glasovir Claudea Debussyja, za koje je sam skladatelj, oduševljen izvedbom klarinetiste Prospera Mimarta na praizvedbi, izjavio kako je to “najbolje što je ikad napisao”, a zasigurno bi isto ustvrdio da je mogao čuti sinoćnju izvedbu ove dvije talentirane glazbenice.

U drugom dijelu koncerta publika je uživala u Schumannove tri fantazije za klarinet i glasovir – Fantasiestücke, Op 73, često nazivanim „pjesme bez riječi“ jer podsjećaju na solo pjesme ovog velikog romantičkog skladatelja. Koncert je završio izvedbom Brahmsove Sonate za klarinet i klavir br. 2 u Es-duru, koja se smatra jednim od  najboljih djela klarinetske literature. Publika je uz oduševljenje i dugotrajan pljesak ispratila mlade glazbenice koje su ih nagradile glazbenim dodatkom, skladbom Be´le Kova´csa Sholem-alekhem, rov Feidman!

Dobitnice Orlanda te česte i rado viđene gošće na Igrama, dubrovačka klarinetistica Marija Pavlović i zagrebačka pijanistica Martina Filjak, ubrajaju se među najdarovitije mlade hrvatske glazbenike. Redovito održavaju solističke i komorne koncerte diljem Hrvatske i svijeta, surađujući s uglednim domaćim i međunarodnim orkestrima te sudjeluju na brojnim festivalima. Iz uspješne zajedničke suradnje Marije i Martine proizašao je nosač zvuka nazvan Glazba… prijateljstvo, nagrađen s tri Porina – za najbolju snimku, najbolju produkciju i najbolji album klasične glazbe.

Foto: DLJI

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist