Aktualno

FILIPINCI, MJANMARCI, VIJETNAMCI… Stižu 43 sezonca iz Azije i to je tek početak

Turistička je sezona pred vra­tima, a dubrovački ugostitelji i hote­lijeri praktički vode bitku za svakog radnika. Velike hotelske kuće, pri­mjerice, najavile su povećanje plaće svojim radnicima, uvođenje čak i 13. plaće, najavljene su i brojne ‘pogod­nosti’ od uskrsnica, božićnica, jubi­larnih nagrada koje će biti popra­ćene novčanim iznosima, a sve kako bi stimulirali radnike na ostanak ili pak privukli nove. Međutim, oni koji ne budu na ovakav način mogli pro­naći radnike, bit će primorani pribjeći uvozu radne snage. Prema procjenama u Hrvatskoj trenutno nedostaje oko 15 tisuća radnika. U skladu s odlukom Vlade u 2019. godini kvote za zapošlja­vanje stranih radnika povećane su te je dopušteno izdavanje 65.100 dozvola za rad. Situacija je, dakle, svake godine sve složenija.

Stižu Filipinci, Mjanmarci, Vijetnamci…

Ove godine će tako, kako je DuList prvi pisao, u dubrovačkim restoranima i hotelima početi raditi državljani zema­lja ‘istočnog bazena’, tj. među ostalima, Filipinci, Vijetnamci i Mjanmarci. (…)

Za ovu turističku sezonu, kako su iz Policijske uprave dubro­vačko-neretvanske potvrdili DuListu, dozvolu za boravak i rad do sada su iz ‘istočnog bazena’ zatražila ukupno 43 strana radnika, tj. 14 državljana Fili­pina, sedam državljana Tajlanda, 12 državljana Mjanmara, devet državljana Kine te jedan državljanin Vijetnama.

Više o ovoj temi pročitajte u ovotjednom izdanju DuLista. Čekamo vas na kioscima!

Pročitajte još

IZRAĐUJE SE GLAVNI PROJEKT Kreće uređenje serpentina na Srđu

Leona Rašica

OTKRIVEN SPOMENIK VELIKOM UMJETNIKU ‘Bukovac je volio Cavtat, a Cavtat Bukovca’

Dulist

RAZGOVOR S MATOM FRANKOVIĆEM Imamo rješenje za prometne gužve

Maria Prkut

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija