Aktualno

FESTIVAL ZNANOSTI Ovogodišnja tema je – ‘Vrijeme’

FESTIVAL ZNANOSTI Ovogodišnja tema je - 'Vrijeme'


Šestu godinu zaredom Prirodoslovni muzej Dubrovnik sudjeluje u organizaciji Festivala znanosti koji će se održati od 24. – 27 . travnja 2017. godine.

Tema ovogodišnjeg Festivala je ‘Vrijeme’, a partneri u realizaciji su Odjel za akvakulturu Sveučilišta u Dubrovniku, Javna ustanova Rezervat Lokrum i Zajednica tehničke kulture Dubrovnik.

Festival znanosti se već 15. godinu održava u svim većim hrvatskim gradovima, a cilj mu je približiti znanost javnosti, odnosno informirati javnost o aktivnostima i rezultatima u području znanosti poboljšati javnu percepciju znanstvenika te motivirati mlade ljude za istraživanje i stjecanje novih znanja.

Program Festivala znanosti u Dubrovniku:

Ponedjeljak, 24.04.

Prirodoslovni muzej Dubrovnik, Androvićeva 1

10.00 – 10.05 Otvorenje Festivala znanosti u Dubrovniku

10.05 – 10.30 Radionica ‘Pretežno vedro’ (Dubravka Tullio)

Na jednostavan, zanimljiv i kreativan način u radionici ‘Pretežno vedro’, djeca predškolskog uzrasta moći će naučiti što su to vremenska prognoza i vremenski uvjeti. U kreativnom dijelu radionice će u kolaž tehnici izraditi vlastitu vremensku prognozu te će njihovi radovi biti izloženi u prostoru Muzeja.

11.00 – 11.30 Predavanje ‘Vjetar našeg priobalja’ (Davor Dužević)

Što je ruža vjetrova i kako se određuje za svako područje? Kako bura liječi, što donosi i kako čovjek reagira na nju? Jesmo li spremni za ljetne nevere koje donose naglu promjenu vjetra, što poduzeti i kako procijeniti opasnost?

12.00 – 12.30 Predavanje ‘Vrijeme i Vrijeme’ (Davor Dužević)

Planiranje putovanja, rute brodom – na cesti se (ne)znamo ponašati i planirati, a kako je na moru? Što je Vrijeme u kontekstu planiranja rute je priča za sebe, mnoštvo je faktora koji utječu na to – koji su? Zaklon na moru, koje zaklone koristiti, kako dobre zaklone prepoznati na karti?

Utorak, 25.04.

Javna ustanova Rezervat Lokrum, Konferencijska dvorana, otok Lokrum

09.00 – 11.00 Ljubičasti splavar Janthina janthina (Linnaeus, 1578) opet plovi oko Lokruma (Ana Bratoš Cetinić, Marija Crnčević)

Kućica ljubičastog splavara Janthina janthina (Linnaeus, 1578) prikupljena je u uvali Portoč na otoku Lokrumu u svibnju 2016. tijekom uklanjanja otpada naplavljenog jakim vjetrom i strujama. Ta vrsta se rijetko pronalazi u Jadranu, a nalazi su obično rezultat specifičnih vremenskih uvjeta. Saznajte kakav je to puž, te  kako je  i zašto doplovio do Lokruma!

09.00 – 11.00 Izložba ‘Onečišćenje mora plastikom – naracija konzumacije’ (Maris Cilić)

‘Onečišćenje mora plastikom – naracija konzumacije’ je izložba predmeta izrađenih od naplavljenog morskog otpada studenata Odsjeka za dizajn vizualnih komunikacija Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu,  prikazana  u okviru radionice Festivala znanosti 2016. u Splitu pod vodstvom Maris Cilić, Daše Mamula i  Jelene Perišić.

Prirodoslovni muzej Dubrovnik, Androvićeva 1

11.00 – 12.30 Radionica LEGO / obnovljivi izvori energije (Toni Jurjević)

Lego radionice namijenjene su višim razredima osnovnih škola gdje djeca, kroz dva školska sata, konstruirajući lego uradke uče o raznim obnovljivim izvorima energije. Uz slaganje po uputstvima, polaznici radionice logikom pokušavaju unaprijediti faktor korisnosti svojih konstrukcija.

Srijeda, 26.04.

Sveučilište u Dubrovniku, Odjel za akvakulturu, Ćira Carića 4

10.00 – 12.00 Predavanje ‘Od smeća do cvijeća u 100 dana’ (Ana Bratoš Cetinić, Marijana Pećarević)

Predavanje i radionica ‘Od smeća do cvijeća u 100 dana’ namijenjena je djeci predškolskog uzrasta i djeci nižih razreda osnovne škole. Sudionici će čuti o tome koliko je vremena potrebno za raspad različitih vrsta otpada te kako se otpad može iskoristiti. Naučiti će da se papir i plastika mogu reciklirati, dok se od biljnog otpada može dobiti kompost.

Prirodoslovni muzej Dubrovnik, Androvićeva 1

10.00 – 11.00 Radionica ‘Kako nastaje kiša?’ (Dubravka Tullio)

U edukativnoj radionici ‘Kako nastaje kiša?’, kroz jednostavan i zanimljiv pokus, djeca predškolskog uzrasta moći će naučiti nešto više o toj oborini.

Četvrtak, 27.04.

Odjel za akvakulturu Sveučilišta u Dubrovniku, Ćira Carića 4

10.00 – 12.00 Predavanje ‘Od smeća do cvijeća u 100 dana’ (Ana Bratoš Cetinić, Marijana Pećarević)

Više informacija o programu može se pronaći na službenoj web stranici Festivala znanosti i Facebook stranici Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik.

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist