Aktualno

FESTIVAL TURIZMA ‘Unatoč malim koracima, postali smo primjer dobre prakse’

FESTIVAL TURIZMA 'Unatoč malim koracima, postali smo primjer dobre prakse'

Ne želimo se odreći bilo koje od grana turizma, počevši od kruzera do izletničkih te stacionarnih gostiju, nego u sve to želimo unijeti mjeru kako bi svaka od grana bila visoke kvalitete. Zato je ovogodišnja tema ‘Kružna putovanja i gradovi-prilike i izazovi’ aktualna ne samo u Dubrovniku, već i u svim svjetskim destinacijama koje se suočavaju s prekomjernim brojem gostiju – kazao je ovog ponedjeljka dubrovački gradonačelnik Mato Franković na predstavljanju programa 4. Europskog festivala turizma i strategije koji će se u Dubrovniku održavati od 7. do 11. studenog.

Riječ je, dodao je, o jednoj od najjačih konferencija o turizmu u Republici Hrvatskoj u 2018. jer su i sami gosti poznati svjetski turistički djelatnici.

-Nije mala stvar da predsjednica i izvršna direktorica CLIA-e dođe u Dubrovnik na konferenciju koja okuplja sve vodeće svjetske cruise kompanije i koja je ključna u upravljanju turizmom u destinaciji, ali i ozbiljan partner Grada Dubrovnika i Lučke uprave Dubrovnik. U konferenciji sudjeluje i predsjednik MedCruisea, ujedno i tajnik Međunarodne udruge gradova i luka. Napravili smo male korake, ali očito svjetskoj turističkoj javnosti dovoljno poznate da bi se Dubrovnik davao kao primjer dobre prakse. Ne postoji jedinstven model upravljanja za svaki grad, ali od svakoga možemo nešto naučiti – rekao je gradonačelnik dodavši da je Dubrovnik još uvijek osamljen u inicijativi da se veliki gradovi ujedine te zajedno rade jedinstvene itinerere.

-Polako grabimo prema cilju od četiri tisuće istovremenih gostiju u povijesnoj jezgri. Važni su i rezultati ovogodišnjeg TOMAS istraživanja koje je prvi put obuhvatilo goste s kruzera, izletničke i stacionarne goste, njihova iskustva i osjećaje prema destinaciji, što misle o gužvama. Brojanje glava ili uspjeh u noćenjima nije ključni pokazatelj, već kvaliteta. Rovinj se jučer pohvalio s četiri milijuna noćenja, a Dubrovnik je to već postigao. Bez obzira što jedan dio pa i nacionalnih medija to teško prihvaća, činjenica je da je jedina preteča turizma i svjetlost kvalitete turizma u Hrvatskoj Dubrovnik. Mi smo grad s najvećim brojem visokokategornika, kvalitete usluge, drugog takvog nema – naglasio je Franković.

Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić detaljnije je predstavila sam program konferencije. Naglasila je kako je riječ o projektu koji je dio poslovne i partnerske suradnje francuskog grada Rueil – Malmaison i Dubrovnika.

-Želeći ojačati priču oko festivala i dati mu malo ozbiljniji ton te se pozabaviti temama koje su za naš grad jako značajne, osmislili smo konferencijski dio ‘Kružna putovanja i izazovi’ te se usredotočili na opterećenost Dubrovnika i ostalih europskih gradova turistima ili njihovim prekomjernim brojem u starim gradskim jezgrama. Kao što je kruzing na moru jako popularan, postaje sve važniji i kruzing rijekama. Među govornicima kroz dva dana konferencije, nalaze se i oni iz grada prijatelja Vukovara koji će iznijeti svoja iskustva iz poslovanja riječnog kruzinga s obzirom da je ovaj grad najznačajnija luka ovog tipa. Iskoristili smo prigodu i da predstavimo projekt ‘Respect the City’. Stižu nam gosti iz Barcelone i Brugesa u Belgiji koji imaju sličan problem. Svoja će iskustva predstaviti i Kotor – rekla je Tepšić.

U sklopu Festivala u petak će biti riječi o Povijesti kruzing turizma u Duubrovniku o čemu će govoriti stručnjak Neven Jerković. Pročelnik UO za turizam Marko Miljanić istaknuo je kako je program otvoren i za građane, a posebno u subotu, 10. studenog kada će povodom Dana otvorenih vrata Luke Dubrovnik imati priliku uživati u nastupima Klape Subrenum, Limene glazbe Komolac te Dubrovačkih trombunjera.

-Pozivam sve sugrađane da nam se pridruže i poslušaju iskustva, ali i sudjeluju u nagradnoj igri u kojoj je nagrada semodnevno krstarenje s MSC Divina-zaključio je pročelnik Miljanić.

Pročitajte još

Studentska ‘PEP konferencija’ ovog četvrtka i petka na Kampusu

Dulist

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

[FOTO] Župa Presvetog Spasitelja u Mokošici bogatija za četiri ministranta

Dulist