Kultura

FESTIVAL GLAZBA I RIJEČ Publiku oduševili Teatar Exit i ‘Njuške’

FESTIVAL GLAZBA I RIJEČ Publiku oduševili Teatar Exit i 'Njuške'

Predstava ‘Njuške’ Teatra Exit održana je u nedjelju navečer u Kongresnoj dvorani hotela Croatia  Cavtatu, u sklopu Festivala ‘Glazba i riječ’.

Pred punom dvoranom svoje sjajno glumačko umijeće pokazali su Enes Vejzović, Filip Križan i Janko Rakoš, a pod redateljskom palicom Matka Raguža. ‘Njuške’ su predstava napravljena prema tekstu The Dog Logs, CJ Johnson, a u predstavi su se čule poznate izreke o čovjekovom najboljem prijatelju, poput     ‘Moj cilj u životu je biti jednako dobar koliko moj pas misli da jesam.'(Sigmund Freud), ‘Ako za novac želite kupiti ljubav, kupite psa!’ (nepoznati autor) te ‘Ne postoji psihijatar koji će vam pomoći kao pas koji vam liže lice.’ (Ben Williams). Vodeći seza ove tri izreke, te odnosima čovjeka i psa, trojica glumaca uspjeli su dočarati život kojeg ljudi možda ponekad ne razumiju, pseći život, sa svim svojima manama  i vrlinama.
Ova predstava uspjela je na neki način doprijeti do ljudi, osobito vlasnika pasa, a potakla je pitanja poput onih o čemu pas razmišlja, koje su njegove zanimacije u životu, zašto psi rade baš to što rade, kako je biti ‘zaposlen’ pas… Njuške su jedinstvena mješavina humora, tragedije, oštrine, nježnosti i romantike, navode iz Teatra Exit, koji dodaju i ovo:

Pseći životi su jednako bogati i složeni kao i naši. Kao i mi, i oni komuniciraju o ljubavi, seksu, prijateljstvu, osveti, nasilju… U predstavi se pojavljuje petnaest psećih likova koji kroz monologe publici prenose svoje životne priče. Među različitim prikazanim pasminama nalaze se i sljedeći likovi: rotvajler s problemima u susjedstvu; stari mješanac koji otkriva ljubav u kasnijoj životnoj dobi; afganistanski hrt od kojeg se previše očekuje, iznimno uglađen i pomodan, koji je vrlo ponosan na svoje sposobnosti; policijski pas koji se bori protiv kriminala; hrvatski ovčar kojem su glavne okupacije problemi stočarskog života i kako održati stado na broju; ostarjeli, slijepi pas koji se morao suočiti sa smrću svog gazde te carinski bigl sa stavom.

Slijepog psa posebno je emotivno dočarao Enes Vejzović, odglumivši inspiriran istinitom pričom ‘lapadskog goniča’, Puta nikad prežaljenog Pređa, te je tako na dojmljiv način osvojio srca publike. No, ostalih 15 ‘lokova’ jednako su snažno odaslali poruku nakon koje više definitivno nećete promatrati vašeg najboljeg prijatelja kao ‘psa’ već kao biće koje u sebi nosi i preokupacije čovjeka.

Teatar Exit:
Režija i scena – Matko Raguž
Igraju – Enes Vejzović, Filip Križan, Janko Rakoš
Prijevod i adaptacija – Ines Matić, Janko Rakoš
Suradnik za scenski pokret – Ksenija Zec
Glazba – Willem Miličević
Kostimografija – Marita Ćopo
Video – Vice Rossini
Oblikovatelji rasvjete i video projekcije – Marino Frankola, Dragan Micić
Majstor tona – Dragan Ilić
Fotografija – Vice Rossini

 

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist