Aktualno

Festanjuli su zanatlija Pero Butijer i pomorac Ivica Lončarica

Festanjuli su zanatlija Pero Butijer i pomorac Ivica Lončarica

Zanatlija Pero Butijer i pomorac Ivica Lončarica festanjuli su iduće Feste svetog Vlaha.

Izabrani su tajnim glasovanjem dosadašnjih festanjula, a potvrdio ih je u srijedu dubrovački biskup Mate Uzinić na tradicionalnom domjenku. Ivica Lončarica, kapetan duge plovidbe istaknuo je kako je biti festanjul ‘nešto nezamislivo’, a osjećaj je veličanstven.

-To je posebna čast koja se događa jednom za života. Nije to lako zaslužiti. Kada sam kao mali išao na Festu sv. Vlaha, nisam ni mogao sanjati da ću jednog dana biti festanjuo. Hvala don Tomi Lučiću i bratstvu što su me izabrali. Nadam se da ću opravdati povjerenje. Ovo mi je kruna života kao nagrada za životno djelo – rekao je kapetan duge plovidbe Ivica Lončarica.

Pero Butijer rekao je kako je uzbuđen i izrazito presretan izborom. Smatra kako je to velika čast, ne samo za njega, nego i za njegovu obitelj.

-Hvala bratovštini svetog Vlaha i svima koji su me izabrali. Cijela mi je obitelj bila iznenađena kada smo saznali i jakoih je to razveselilo, a pogotovo moju majku. Naučio sam puno raditi neće mi biti problem izvršiti sve obveze koje se očekuju od festanjula – istaknuo je Butijer.

Pomorac Ivica Lončarica aktivni je kapetan duge plovidbe. Sin je pokojnog Nika i majke Ane (r. Brbora). Rođen je u Dolima 23. veljače 1957. godine. Od oca ribara trojica od petero braće su pomorci. Sakramente kršćanske inicijacije primio je u Dolima, župa Zaton Doli, gdje je završio i osnovnu školu. Srednju i višu pomorsku školu završio je u Dubrovniku s diplomom inženjera pomorskog prometa. Kapetan je na brodu Supertramp u vlasništvu kompanije Korkyra shipping.

Potječe iz obitelji u kojoj se svakodnevno molilo i nedjeljom redovito išlo na misu. U braku je s Jelom (r. Brbora) i imaju jednog sina. Živi u župi sv. Mihajla.

Zanatlija Pero Butijer je po struci elektromehaničar. Sin je pokojnog Nika i majke Jele (r. Perović). Rođen je u Dubrovniku 27. srpnja 1959. godine. Otac mu je bio težak a majka domaćica u župi Pridvorje. Kršten je u zbornoj crkvi sv. Vlaha u Dubrovniku, a ostale sakramente inicijacije primio je u Pridvorju. Osnovnu školu završio je u Pridvorju, a srednju stručnu školu učenika u privredi u Dubrovniku s diplomom VK elektromehaničara. Zaposlen je i radi u svojoj struci.

U braku je s Katicom (r. Rašica) i imaju jednog sina. Potječe iz angažirane kršćanske obitelji i sam je zauzeti vjernik kako u župi Pridvorje tako i u župi sadašnjeg stanovanja u Cavtatu. Ovim izborom novi festanjuli postaju i članovi Bratovštine festanjula sv. Vlaha u Dubrovniku kojoj je duhovnik rektor zborne crkve sv. Vlaha mons. Toma Lučić.

Na primanju je najavljeno i kako će Festu sv. Vlaha 2019. godine predvoditi bivši svećenik Dubrovačke biskupije, a sada hvarski biskup mons. dr. Petar Palić.

Dodajmo kako je Festa svetog Vlaha, koja se održava u veljači sljedeće godine, 1047. po redu.

 

Pročitajte još

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

[FOTO] Na Orsanu započeli radovi za hangar VK Neptuna

Dulist

OD PETKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist