DuList IN

FESTA OD SMOKAVA Pročitajte ukusni recept i sami pripravite marmeladu!

Danas je po lijepom i sunčanom danu održana u Eko parku Ombla u Mokošici pored velikih krošnjastih smokava prepunih zrelih plodova ‘Festa od smokava’.

Osim što su mladi eko aktivisti Eko Omblići & Zeleno Sunce brali smokve, jedan dio za jesti (većina ih baš ne voli jesti), drugi dio su brali za pravljenje marmelade od smokava po receptu naših baka iz Rijeke dubrovačke, a on je vrlo jednostavan – kažu Eko Omblići.

Recept za riječku marmeladu od smokava :
-2, 3 kg zrelih plodova zelenih smokava (bijelih i crnih)
-2 lemuna i to domaća, neprskana (može i naranče ali domaće)
-malo kanjele, ožicu dvije domaćeg prošeka ili kojeg drugog domaćeg likera od ruža ili rogača

Cukar ne treba jer su smokve same pune cukara!

Priprema :
Smokvama dignuti peteljke, podijeliti ih na četvrtine i staviti u lonac kuhati, izrezati lemune (prethodno im iscijediti sok i spremiti za poslije) na sitne kockice i staviti sa smokvama. Kuhati marmeladu uz stalno miješanje i to drvenom kuhačom! Miješati sve dok se marmelada ne počne odvajati od dna lonca. Na kraju dodati sok od dva lemuna, malo likera i malo kanjele…
Pripremiti staklene tegle prokuhane u vreloj vodi (prokuhati i poklopce) i odmah stavljati marmeladu ali ne do vrha… Potom teglice okrenuti naopako da iziđe zrak a onda sve pokriti krpom dok se ne ohladi. Spremiti pune teglice na tamno i hladno mjesto i koristiti nakon par dana! U slast! Smokve su rajsko voće i kraljice kasnog ljeta, stoga uživajte u ovim zdravim plodovima!

Pročitajte još

20 GODINA ELEKTRONSKE GLAZBE ‘DJ mora osjetiti publiku i napraviti cijelu atmosferu, a ne samo spajati trake’

Hrvoje Curić

NOVI SINGL VALETUDA ‘Pjesma je inspirirana istinitim događajem s turneje’

Dulist

17 GODINA VALETUDA Mi nismo ljudi iz velikog grada niti takvu glazbu želimo svirati

Hrvoje Curić

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija