Kultura

FESTA DUBROVNIK Ne propustite koncert opernih diva u Crkvi sv. Vlaha

FESTA DUBROVNIK Ne propustite koncert opernih diva u Crkvi sv. Vlaha

Osamnaesta po redu humanitarna manifestacija Festa 2019 Dubrovnik, organizirana u čast svetoga Vlaha, počinje večeras, 24. siječnja 2019. tradicionalnom Festom od klapa u Kazalištu Marina Držića, a ovogodišnja klapska festa slavi 50 GODIŠTA MAESTRALA uz nastupe klape Maestral, FA Linđo, Kaše, Kumpanji, Ošjak, Ragusavecchia i Subrenum.

Sve ulaznice za ovaj humanitarni koncert su rasprodane!

Uslijedit će tradicionalni koncert Oprenih diva u Crkvi sv. Vlaha sutra, u petak, 25. siječnja u 19 sati kada će s gudačkim kvintetom Dubrovačkog simfonijskog orkestra i klaviristom Albertom Frkom nastupiti dive Diana Hilje, Terezija Kusanović, Jelena Štefanić i Tanja Ruždjak. Operne dive na koncertu u crkvi sv. Vlaha nastupit će uz slobodan ulaz, na poklon Dubrovčanima.

Mezzosopranistica Diana Hilje prvakinja opere HNK u Zagrebu, rođena je u Dubrovniku, a diplomirala i magistrirala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Jedna je od vodećih mezzosopranistica u Hrvatskoj. Sudjeluje u izvedbama cijelog opernog repertoara u matičnoj kući, a kao gošća nastupa u riječkoj, splitskoj i osječkoj operi.

Tijekom umjetničkog rada postupno se usavršavala u talijansko-francuskom opernom fahu. Tako je jedno od njenih najboljih ostvarenja i Dalila u operi ‘Samson i Dalila’ Camille Saint-Saënsa. Od Dianinih zapaženijih uloga posebno treba izdvojiti: ‘Krunidba Popeja’ (Ottavia) C. Monteverdija, ‘Orfej i Euridika’ (Orfeo) C. W. Glucka, ‘Carmen’ (Carmen) G. Bizeta, ‘Werther’ (Charlotte) J. Masseneta, ‘Capuleti i Montecchi’ (Romeo) V. Bellinija. Pjevačica je koja često pjeva uloge likova koje su, baš za njezin glas, pisali skladatelji hrvatske moderne opere (Kuljerić, Radica, Juranić, Belamarić…). Često gostuje kao operna i koncertna pjevačica u zemlji i inozemstvu; Boljšoj teatar u Moskvi, Theatre Municipale u Luxemburgu, zatim u Austriji, Mađarskoj, Italiji, Sloveniji i dr.

Također mezzosopran Terezija Kusanović, hrvatska je operna i koncertna pjevačica, rođena u Splitu gdje je završila glazbeno obrazovanje. Nakon što je diplomirala glazbenu pedagogiju, upisala je studij solo pjevanja kod Nelli Manuilenko, ugledne i nagrađivane hrvatske primadonne i profesorice pjevanja i pročelnice Odsjeka za Solo pjevanje na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Diplomirala je operno i koncertno pjevanje te vokalnu pedagogiju. Kasnije je Terezija Kusanović pod mentorstvom prof. Manuilenko stekla zvanje magistre umjetnosti na Muzičkoj akademiji u Zagrebu istovremeno pohađajući majstorske radionice kod znamenitih vokalnih pedagoga i umjetnika kao što su Biserka Cvejić, Dunja Vejzović, Olivera Miljaković, Marvin Keenze, Cynthia Munzer, Gerhard Zeller, Gary Glaze, Eva Blahova, John Blakely, Vladimir Venejev i Fiorenza Cedolins.

Sopranistica Jelena Štefanić rođena je u Varaždinu. Nakon završene Srednje glazbene škole Varaždin (prof. Darija Hreljanović), Štefanić upisuje Akademiju za glazbu i scensku umjetnost u Beču. Na istoj akademiji magistrira i smjer opere u klasi Gabriele Lechner, Paula Esterhazya, te dirigenta Cristoph Ulrich Meiera. Usavršavala se kod poznatog baritona Natale de Carolisa, Ruže Pospiš Baldani, Silvye Geszty te Simona Dešpalja. Nedavni angažmani obuhvaćaju debi Vitellije (La clemenza di Tito) u Konstanzu, debi Leonore (Il Trovatore) u HNK Osijek, Elettre (Idomeneo) Creske kulturne večeri, operetni debi u ulozi Rosalinde (Šišmiš) na ljetnom operetnom festivalu u njemačkom Mullheimu, ulogu Donne Anne (Don Giovanni) u HNK Osijek, ulogu Prve Dame (Čarobna frula) u Državnoj operi, Ruse, Bugarska, Angelice (Orlando) u Konstanzu, Madonna Bella (Caccia lontana) INK Pula i HNK Varaždin.

Sopranistica Tanja Ruždjak diplomirala je u klasi prof. Martine Zadro 2012., a magistrirala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Dunje Vejzović 2013. godine. Uspješno je nastupala u zemlji i inozemstvu (Italija, Austrija, Slovenija, Nizozemska, Španjolska, SAD, Australija i dr.). Kao koncertna pjevačica nastupala je izvodeći djela poput ‘Missa Apostolica’ G. Wirtha ,’Missa brevis u B duru’ W. A. Mozarta, kantata ‘Laudate pueri Dominum’ G. F. Haendela, San ljetne noći F. Mendelssohna. Redovito nastupa sa pijanistom Danijelom Gašparovićem izvodeći glazbu F. Schuberta, P. I. Čajkovskog, N. Rimski Korsakova, S. Rahmanjinova, F. Poulenca, H. Duparca, D. Pejačević, J. Hatzea i mnogih drugih.

Gudački kvintet Dubrovačkog simfonijskog orkestra sastavljen je od vrsnih mladih glazbenika, članova i vođa svojih dionica u Dubrovačkom simfonijskom orkestru. To su koncert – majstorica Đana Kahriman, violinistica Nike Srabotnak Hađinac, violistica Alëna Shapachka, violončelist Adrian Ivičević i kontrabasist Denis Ajduković.

Pročitajte još

GIMNAZIJALCI U POSJETU UMJETNIČKOJ GALERIJI Razgledali izložbu ‘Vidljive’

Ivana Mijić Vulinović

FRANO MAŠKOVIĆ VEČERAS I SUTRA U BURSI U predstavi ‘Na dnu oceana postoje neki svjetovi’

Dulist

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist