Natrag
25.4.2019 06:09

facebook

twitter

google

rss

dulist

Feredon – bend koji svira ‘za svoju dušu’

22.11.2013 @ 11:40 Mia Njavro dulist IN
3;3

Podijelite:

Dubrovačka glazbena scena oduvijek je bila obojana dobrim benovima iz različitih glazbenih žanrova, a jedan od njih koji se poprilično razlikuje od ostalih je četvorac znan kao Feredon.

Srđan Petric kao vokal i bass gitara, Ivica Glunčić na bubnjevima, Tomislav Grković na gitari i Nikola Kapižić kao klavijaturist dio su tima koji je Dubrovčanima poznat s nekoliko većih koncerata u našem gradu. Nabrojimo samo nekoliko – (ovo)ljetni koncert u Parku Orsula, sudjelovanje na humanitarnom koncertu 'Autizam govori – Dubrovnik sluša', te referendumski koncertu u DOC-u. Dodajmo tome i izvrstan nastup na West Herzegovina Festu, gdje ih je publika nagradila i drugim mjestom za najbolji bend.
Album oko Nove godine
Svakako, mora se napomenuti kako Feredon ne spada u onu klasičnu formu benda kakvog prosječni ljubitelj rocka zamišlja. Pa ovako se otprilike opisuju na svojoj Facebook stranici:
'Nakon godina sviranja loših covera, četvorica cool tipova iz Dubrovnika odlučila su promijeniti glazbu (na lokalnoj razini) i postati popularni (na globalnoj razini). Nitko ne zna kad su točno nastali (što je u razgovoru za duList potvrdio i sam Srđan), no poznati su i po još jednoj zanimljivoj stvari – 'uspjeli su dobiti dobar zvuk iz Yamahinih instrumenata'.

Još je smješnija priča kako su nastali – Feredon je jednostavno krivo izgovorena riječ koju je jedna bakica izgovorila na YouTubeu i time, u maniri 'Koju posluku porati?' promijenila YouTube  povijest. Stoga, izmišljena riječ Feredon postala je ime benda, a bakica – cover albuma.
Šalu na stranu, Feredon je nedavno snimio u Lazaretima višesatnu pripremu za album,  priča Srđan. Također napominje kako Feredonu nije ideja, a niti namjera, nastupati, proizvoditi glazbu te je marketinški dalje distribuirati, veća kako isključivo sviraju za svoju dušu, a ako publika to prepozna, još bolje.
Nedavno su snimili spot za autorsku pjesmu Crazy Man's Mind, a ne znaju koliko će pjesama staviti na album, kao niti kako će se zvati. Za to se treba strpiti do Nove godine.

– Svi koji se bave glazbom nam savjetuju 13 pjesama maksimalno, a odlučit ćemo zajedničkim preslušavanjem od ukupnog materijala kojeg smo snimili u Lazaretima – ističe Srđan.
Vježbaju u prostorima Stare Bolnice, kao i većina drugih bendova, a susjedi su im The Pandora, Crockers, Silente i 69'ers. Ono što napominje Srđan u razgovoru jest kako je dubrovačka scena sama po sebi iznimno raznolika, te kako su oni samo jedan, drukčiji dio nje.

Komentari

O autoru: Mia Njavro

Diplomirana novinarka i magistrica komunikologije. U slobodno vrijeme pišem, u radno vrijeme pišem. Prestala sam skupljati salvete, a najčešće se bavim temama od životne važnosti, kao što su filmovi, glazba i društveni mediji.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana