GradUrednički izbor

FEKALIJE U MORU U DONJEM ČELU Karisma čeka na potez Grada, Vodovod ‘pere ruke’

FEKALIJE U MORU U DONJEM ČELU Karisma čeka na potez Grada, Vodovod 'pere ruke'

Nakon niza gradskih kupališta i plaža zbog zagađenja fekalijama ‘crvena zastavica’ zavijorila se i u Donjem Čelu na Koločepu. Kako su izvijestili iz Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije njihovi djelatnici na teren su izašli po dojavi Centra 112 u večernjim satima 9. srpnja gdje su uzor­kovali more te zaključili kako ono ne udovoljava uvjetima Uredbe o kakvoći mora za kupanje NN(73/08). Zbog njega, naglasili su, kupanje se ne preporučuje do daljnjih obavijesti, a situacija se u mnogočemu nije promijenila ni nakon četiri dodatna ispitivanja, u trenutku zatvaranja ovog broja DuLista.

Otočanima prisjelo poslovanje hotela
Iako se u početku spekuliralo kako su krivci za zagađenje nekolicina nesa­vjesnih pojedinaca koji su s jahtama uplovili u akvatorij otoka, uznevjereni Kalamotezi ubrzo su prste uperili na vlasnike tamošnjih hotelskih kapaci­teta Karisma Hotels Adriatic koji su još u lipnju 2014. godine svoja vrata otvo­rili za posjetitelje. Posrijedi su 144 sobe koje mogu ugostiti ukupno 288 osoba te iako je moto poslovanja ove grupacije uključivanje lokalaca, prema riječima otočana, upravo je njihova ‘neodogo­vornost’ pri radu najviše prisjela domi­cilnom stanovništvu.
Dok gosti Karisme uživaju na otvo­renom bazenu, građani su uskraćeni za ljetne radosti. Problem je to, tvrde nam mještani, koji traje već niz godina. Naime, ovo nije prvi put kako su popu­stile cijevi internog sustava kompleksa o čemu se raspravljalo i na sjednicama Gradskog vijeća Grada Dubrovnika. Kako nam objašnjavaju u Vodovodu riječ je o privatnom vlasništvu i njima su ruke vezane. Preostaje im tek na ini­cijativu Kalamoteza putem mjesnog odobora reagirati na način da vlastitim snagama izvrše ispumpavanje kao što su to napravili 2018. na Lopudu.
— Prilikom preuzimanja društva Hoteli Koločep d. d. 2013. godine Kari­sma Hotels Adriatic identificirala je mnogobrojne izazove tehničke prirode, a sukladno kojima je, između ostalog, 2015. investirano u najsuvremeniji pro­čistač otpadnih voda. No, zbog dotra­jalosti postojeće kanalizacijske cijevi i kontinuiranog oštećenja cijevi do kojeg dolazi zbog spuštanja sidara bro­dica, trajnije rješenje moguće je izvesti uz dogovor i potporu lokalne uprave – poručili su pak za DuList iz ove tvrtke.

Više čitajte u ovom broju DuLista!

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist