Sport

Fatović: S Australijom u Riju idem po medalju

Fatović: S Australijom u Riju idem po medalju

Bivši Jugov igrač i trener Elvis Fatović prihvatio je poziv Australskog vaterpolskog saveza i postao izbornik njihovog tima. Ugovor je potpisao do ljeta 2016. godine, odnosno do kraja Olimpijskih igara u Rio de Janeiru.

Velik je to korak naprijed u karijeri za 41-godišnjeg Fatovića, koji nakon osvojene zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Londonu s najvišim ambicijama prelazi na novo radno mjesto.

Kakve su prve reakcije Australaca na Vaš dolazak na klupu njihove reprezentacije?
– I jedna i druga strana su uzbuđene. Oni očekuju iskorak naprijed, a i ja smatram da mi je poslije rada u Jugu, koji je s obzirom na proizvodnju igrača i rezultate kojeg u niti jednom sportu nema niti jedan klub, za mene najjači klub na svijetu, te nakon uspjeha s hrvatskom reprezentacijom i osvajanja svih mogućih trofeja, ovo svakako korak naprijed u karijeri.

Postavili su Vam prilično ambiciozan cilj – medalja na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru 2016. godine?
– To je prvi cilj, ali i ulazak u prvih pet momčadi na svijetu, kako bi na svakom natjecanju kandidirali za medalju. Nakon toga bi trebalo osigurati kvalitetan sustav, a infrastruktura i potencijal su neupitni.

Brzina i snaga, ali bez iskustva

Na Olimpijskim igrama u Londonu prošle godine Australija je u grupi dobila Grčku 13:8, a potom protiv Srbije u četvrtfinalu u zadnju četvrtinu ušla s dva gola prednosti. Imaju li kvalitetu i koja im je najveća prednost?
– Australija sigurno ima kvalitetu, a najveća prednost u odnosu na ostale reprezentacije im je brzina i snaga. Najveća mana im je nedostatak kvalitetnih klupskih utakmica. Naši igrači imaju u svakoj sezoni zagarantirane jake utakmice u prvenstvu u kojima se dobiva iskustvo, a to njima nedostaje. Moj cilj je pokušati poboljšati kvalitetu lige ili eventualno najboljim igračima ponuditi mogućnost igranja u jačim europskim ligama, gdje bi dobili neophodno iskustvo. Pritom najprije mislim na Jadransku ligu. U utakmici protiv Srbije bili su u dominantnoj poziciji tri i pol četvrtine, ali su izgubili baš zbog neiskustva igranja završnice, a u čemu su Srbi u velikoj prednosti.

Fatović: S Australijom u Riju idem po medalju

Koji će Vam biti prvi zadatak po slijetanju u Australiju?
– Kod njih je malo drukčiji sustav rada. Njihovi najbolji i najpotentniji igrači treniraju u klubovima, ali i u australskim sportskim institutima s vrhunskim uvjetima za trening. Potrebno je uklopiti ta dva sustava kako bi međusobno što bolje funkcionirali i kako se načini rada ne bi poklapali. Potrebno je iskoristiti maksimum tih sustava i time unaprijediti kvalitetu igrača. Postoji mogućnost da 7-8 igrača iz Londona ostane u reprezentaciji i u idućem olimpijskom ciklusu. Uz njih, moram pronaći još mladih igrača koji će biti budućnost. Mislim da ih ima i to mi je sada prvi cilj. U prvih mjesec dana obići ću sva njihova središta i početkom ljeta preuzeti posao u doslovnom smislu.

Za izborničku funkciju Australskom vaterpolskom savezu Vas je preporučio Ratko Rudić. Kako ocjenjujete suradnju s njim?
– Suradnja je bila izvanredna, čemu su na kraju krajeva najbolje mjerilo postignuti rezultati. Sigurno da su naši rezultati preporuka svima nama, i trenerima i igračima, jer je Hrvatska danas reprezentativno i klupski dominantna u svjetskom vaterpolu. A što reći o Ratku? Čovjek je osvojio četiri olimpijske medalje s tri različite države. Itekako sam imao što naučiti od njega.

Kako će u novim uvjetima funkcionirati obitelj Fatović?
– Za prvu godinu smo se dogovorili da će obitelj ostati u Dubrovniku, i zbog toga što stariji sin završava srednju školu. Na kraju krajeva, Australija veći dio ljeta ionako provodi u Europi, tako da zasad nema potrebe za selidbom.

Jug uvijek favorit

Je li moguće nekog australskog reprezentativca u idućoj sezoni dovesti i u Jug?
– Takvih igrača sigurno ima i kad bi Jug bio zainteresiran to bi mi svakako bio prioritet jer bih znao da je tom igraču osiguran kvalitetan rad i stjecanje neophodnog iskustva. Ali to treba vidjeti s Jugom, jer se igračka politika kluba kroz povijest uvijek temeljila na svojim igračima. U svakom mi je slučaju cilj što više igrača dovesti u Europu, ako ne uspijem njihovu ligu podići na veću razinu.

jug - navijaci

Hrvatska se nije uspjela plasirati na završni turnir Svjetske lige. Pred nama su Mediteranske igre i Svjetsko prvenstvo.
– Hrvatska vaterpolska reprezentacija neće puno izgubiti nesudjelovanjem na završnici Svjetske lige. Dapače, sudjelujemo na Mediteranskim igrama, što će im omogućiti bolje tempiranje forme za Svjetsko prvenstvo, što nije nebitno jer je to najvažnije natjecanje. Po meni je Hrvatska sigurno jedan od favorita Svjetskog prvenstva. Ne možete biti sigurni da ćete uvijek osvajati zlata, posebno ne na onakav način kao u Londonu, ali ova reprezentacija ima iskustvo i bit će vrlo dobro vođena.

Jugu uskoro predstoje dvije važne i jake utakmice, protiv Crvene Zvezde krajem veljače i Primorja početkom ožujka. Već po tradiciji i ove godine Jug juriša na sve trofeje i očekivanja su velika. Kako Vi procjenjujete Jugove izglede?
– Utakmica s Crvenom Zvezdom dolazi u jako dobro vrijeme jer je Jug osigurao prvo mjesto u svojoj skupini Eurolige, u kojoj je ove godine apsolutni favorit. Utakmica s Primorjem bit će za poziciju broj 1 u Jadranskoj ligi pred doigravanje, ali će vrijednije biti utakmice u play-offu kad se bude igralo na tri dobivene utakmice. Tu će odlučiti kvaliteta i za mene je Jug sigurno najkvalitetniji, u kakvom god sastavu nastupao. Ali ne smijemo podcijeniti niti Primorje. Uložili su puno i pribjegli jedinom mogućem, doveli naše igrače. Smatram da će Jug biti najbolji kad bude najpotrebnije, jer to je dosad uvijek pokazivao.

To znači da se vidimo na tribinama na Final Fouru?
– Stižem!
 

Pročitajte još

POLUFINALE SUPERSPORT HMNL-A Square protiv Olmissuma

Dulist

SVI U GOSPINO POLJE Dubrovačke odbojkašice igraju drugu utakmicu za ulazak u Superligu

Dulist

STIŽE ALKAR Večeras navijamo za Košarkaše Dubrovnika!

Dulist