Kultura

FASCINANTNA BAŠTINA Ugledni njemački znanstvenik predavat će o raspelu s Lopuda

Prof. Hans Dietmar Portsteffen s Instituta za restauraciju i konzervaciju (Institute für Restaurierungs und Konservierungswissenschaft) u Kölnu održat će javno predavanje s temom „Raspelo iz crkve Gospe od Šunja na Lopudu“ u subotu 3. studenoga u 19 sati, u dvorani Pape Ivana Pavla II.

Konzervatorsko-restauratorski radovi i istraživanja na Raspelu iz Gospe od Šunja izvedeni su u razdoblju između 2006. i 2014. na Međunarodnoj restauratorskoj radionici na otoku Lopudu. Istraživanje je otkrilo tehniku izrade Kristovog korpusa spajanjem štapića izrađenih od struka kukuruza što je karakteristično za meksičku umjetnost. Slične skulpture moguće je i danas pronaći u Meksiku čime se potvrđuje porijeklo lopudskog Krista, te nam govori o postojanju ekspedicija drevnih hrvatskih pomoraca i trgovaca u Meksiko i o ranoj Kršćanskoj umjetnosti španjolskih kolonija na američkom kontinentu.

Godine 2006. Raspelo je zatečeno u jako lošem stanju. Krajem devedesetih godina 20. stoljeća kompletna površina skulpture bila je prebojana modernim premazom ispod kojeg se nalazio dobro očuvan izvorni polikromirani sloj datiran u 16. stoljeće. U predavanju će se pojasniti konstrukcija i metoda izrade, konzervatorsko-restauratorski zahvat i meksičko porijeklo skulpture.

Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane. DuList je 2013. godine posjetio restauratorske radove na Lopudu, o čemu možete čitati ovdje.

Pročitajte još

GERANIUM NAGRAĐEN GROMOGLASNIM APLAUZOM Odigrana posljednja dramska premijera 70. Igara

Dulist

‘ZANESENOST SLIKANJA TUŠEM’ Izložba Kineske akademije u Umjetničkoj galeriji

Dulist

DRAMITI ILI NE DRAMITI? ‘Ukroćena goropadnica’ dramske družine Dubrovačkih knjižnica

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija