Kultura

FASCINANTNA BAŠTINA Ugledni njemački znanstvenik predavat će o raspelu s Lopuda

FASCINANTNA BAŠTINA Ugledni njemački znanstvenik predavat će o raspelu s Lopuda

Prof. Hans Dietmar Portsteffen s Instituta za restauraciju i konzervaciju (Institute für Restaurierungs und Konservierungswissenschaft) u Kölnu održat će javno predavanje s temom „Raspelo iz crkve Gospe od Šunja na Lopudu“ u subotu 3. studenoga u 19 sati, u dvorani Pape Ivana Pavla II.

Konzervatorsko-restauratorski radovi i istraživanja na Raspelu iz Gospe od Šunja izvedeni su u razdoblju između 2006. i 2014. na Međunarodnoj restauratorskoj radionici na otoku Lopudu. Istraživanje je otkrilo tehniku izrade Kristovog korpusa spajanjem štapića izrađenih od struka kukuruza što je karakteristično za meksičku umjetnost. Slične skulpture moguće je i danas pronaći u Meksiku čime se potvrđuje porijeklo lopudskog Krista, te nam govori o postojanju ekspedicija drevnih hrvatskih pomoraca i trgovaca u Meksiko i o ranoj Kršćanskoj umjetnosti španjolskih kolonija na američkom kontinentu.

Godine 2006. Raspelo je zatečeno u jako lošem stanju. Krajem devedesetih godina 20. stoljeća kompletna površina skulpture bila je prebojana modernim premazom ispod kojeg se nalazio dobro očuvan izvorni polikromirani sloj datiran u 16. stoljeće. U predavanju će se pojasniti konstrukcija i metoda izrade, konzervatorsko-restauratorski zahvat i meksičko porijeklo skulpture.

Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane. DuList je 2013. godine posjetio restauratorske radove na Lopudu, o čemu možete čitati ovdje.

Pročitajte još

FRANO MAŠKOVIĆ VEČERAS I SUTRA U BURSI U predstavi ‘Na dnu oceana postoje neki svjetovi’

Dulist

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist

U SUBOTU U TEATAR! Alma Prica u sapunici ‘Španjolski komad’

Dulist