Zanimljivosti

FA Linđo odradio uspješnu turneju

FA Linđo odradio uspješnu turneju

Folklorni ansambl Linđo vratio se iz Kostarike, u kojoj je bio na turneji od 18. travnja do 30. travnja 2012. u okviru projekta kulturne razmjene, a na poziv Odbora za kulturu, Kantona Canas i Folklornog ansambla „Cana de Azucar“ iz Kostarike.

Za vrijeme dvotjednog boravka u toj zemlji Linđo je nastupio u II. krugu festivala  „Na visini Guanacaste“, županije folklora, velikog plesa i glazb , kantona Canas, Tilaran, Abangares i Colorado. Cilj je toga festivala spašavanje običaja i tradicije naroda i jačanje gospodarstva u regiji, odnosno jačanje svoje temeljne djelatnosti, pišu iz FA Linđo.

U Canasu se održao „Festival Tilapia“ (prerađivanje ribe), u Tilaranu, u kojemu je Linđo nastupao skupa s domaćinima, grupom Cana de Azucar, „Festival jezero“ (vulkan, akumulacijsko jezero, kulturni turizam), u Abangaresu „Zlato, kava i plodovi mora“,  u Coloradu „Piangua festival“. FA Linđo sudjelovao je i na međunarodnoj misi, u Canasu, s debitantskim nastupom Linđove mješovite klape i čitanjima na hrvatskom jeziku.

Linđo je posjetio i tri srednje škole i održao nastupe pred prepunim sportskim dvoranama, pred učenicima koji su svojim pljeskom tražili dodatne “biseve“ i uživali u hrvatskom folkloru.

U utorak, 24. travnja 2012., točno u podne, u Narodnom kazalištu, FA Linđo nastupio je kao prvi folklorni ansambl iz Europe. Nastup Linđa  gledalo je 500-tinjak gledatelja. Osim Kostarikanaca i turista nastupu su nazočili Hrvati koji žive u Kostariki. To su obitelji Hilje, Orlić, Ivanković, Lonza, Grbić i drugi, koji su se fotografirali s Linđovcima i družili nakon nastupa. S Linđom su bili i domaćini, obitelj Grbić, Lonza Jerez, te zastupnik u vladi Luis Fernando Mendoza i voditeljica njihove folklorne grupe Cana de Azucar, gospođa Georgina Acevedo Lopez.

Uz bogat kulturni angažman Linđovci su imali prigodu, zahvaljujući ljubaznosti domaćina, Odbora za kulturu, članova grupe Cana de Azucar i zastupnika Mendoze, posjetiti zanimljivosti i uživati u ljepotama ove daleke zemlje. U programu FA Linđo osim nastupa bilo je kupanje u Pacifiku, na plaži Tamarindo, posjet termalnim vodama podno vulkana, izlet u prašumu i rijeku Canas, posjet rudnicima i tvornici soli, u Coloradu, roštilj i druženje s obitelji Grbić i Lonza Jerez (s Cavtaćanima koji preko 20 godina žive i rade u Kostariki) na njihovu ranču i uživanje u tradicionalnim specijalitetima  Kostarike.

Osim ljepota, velike vrućine i egzotičnog bilja, voća i neobičnih životinja, Linđovcima će u sjećanju ostati veselje, radost i “pura vida“, život bez stresa stanovnika Kostarike, koji žive skromno, raduju se životu i koji su nam bili 24 sata na dan na usluzi, s izrazom “Con gusto“,  tj. “Sa zadovoljstvom“ nakon svakog Linđova “Hvala“.
Ovo je prva kulturna razmjena FA Linđo, koji je potpisao sporazum s IIPT-om (Međunarodnim institutom za promidžbu mira kroz turizam) te postao počasni Ambasador mira, sa zadaćom da promovira mir, kulturnu razmjenu, zaštitu kulturne baštine, posebno folklora naše zemlje, poštujući različitosti drugih.
 
Folklorni ansambl Linđo od svojih se domaćina u Kostariki rastao sa željom da sljedeće godine i Linđovci budu dobri domaćini grupi Cana de Azucar  (Šećerna trska) u Dubrovniku, Splitu, i Zagrebu.
 
 

Pročitajte još

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist

NA DANAŠNJI DAN Prije 150 godina rođena Ivana Brlić Mažuranić

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist