Crna kronikaUrednički izbor

EVO ZAŠTO Prenijeli preko Karasovića 342 kilograma marihuane, a optuženi za 312

EVO ZAŠTO Prenijeli preko Karasovića 342 kilograma marihuane, a optuženi za 312
dav

Tri mjeseca nakon što su policijski službenici u zajedničkoj suradnji s carinskim službenicima na Karasovićima zaplijenili rekordnih 341,8 kilograma marihuane, USKOK je ovog utorka objavio kako je nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Splitu podigao optužnicu protiv dva hrvatska državljanina (1979. i 1985.) zbog počinjenja kaznenog djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja. Riječ je, podsjetimo, o vozaču autobusa Branimiru Mariniću te drugom privedenom osumnjičeniku Nikoli Čupiću.

Kako ističu iz USKOK-a, optužnicom se okrivljenike tereti da su se u nakani pribavljanja imovinske koristi, u razdoblju od travnja do kolovoza 2019. godine, na području Hrvatske i Crne Gore, povezali u zajedničko djelovanje s više zasad nepoznatih osoba iz Crne Gore radi nabave i krijumčarenja velikih količina marihuane i njene daljnje prodaje na ilegalnom tržištu u Hrvatskoj. Nakon što je II. okrivljenik sa zasad nepoznatim osobama dogovorio nabavu i krijumčarenje marihuane preko Crne Gore u Hrvatsku, I. okrivljenik se, autobusom u vlasništvu trgovačkog društva u čijem je suvlasništvu II. okrivljenik, odvezao u Crnu Goru te je 22. kolovoza, između Risna i Kotora, od zasad troje nepoznatih osoba iz Crne Gore preuzeo 312,7 kilograma marihuane upakirane u 41 paket.

Potom se, radi prijevoza kupljene droge iz Crne Gore u Hrvatsku, autobusom uputio prema mjestu Čibače, u općini Župa Dubrovačka, gdje je drogu trebao preuzeti II. okr. i dalje je prevesti do Zagreba. Međutim, istog dana na malograničnom prijelazu Karasovići, autobus kojeg je vozio I. okr. zaustavili su policijski i carinski službenici i u njemu pronašli navedenu drogu vrijednu najmanje 4,6 milijuna kuna. U optužnici je predloženo produljenje istražnog zatvora protiv obojice okrivljenika – istaknuli su u priopćenju iz USKOK-a.

Zanimljivo je, međutim, donosi Slobodna Dalmacija, da su se nakon uhićenja policija i carina pohvalili kako su otkrili 341,8 kilograma marihuane, no sad su optuženi za 312,7 kilograma tako da je gotovo 30 kilograma marihuane netragom ‘nestalo’ nakon detaljnog preciznog mjerenja. Naime, na licu mjesta policija obavlja ‘grubo’ vaganje pri kojem se zaplijenjeni materijal na vagu stavlja zapakiran, dok se naknadno obavlja precizno mjerenje gdje se važu isključivo ilegalne supstance.

Podsjetimo, putničkim autobusom upravljao je Marinić, koji je svojim nervoznim ponašanjem stvorio osjećaj sumnje kod službenika carinskih službenika. U autobusu je imao 17 identičnih crnih torbi, a sve su bile zatvorene. Na upit službenika o sadržaju torbi, rekao je da je riječ o sportskoj opremi momčadi iz Brazila koju je dan prije prevozio. Nakon što mu je izdata zapovijed da otvori jednu od torbi, policijski su službenici uočili pakete koji su upućivali na to da je u njima marihuana. Nakon pretrage, u autobusu su u tajnim pretincima pronađene još četiri torbe istog sadržaja. Riječ o najvrijednijoj zapljeni droge, čak 41 paket, ove godine na području Policijske uprave dubrovačko – neretvanske i šire, ali i o drugoj najvećoj zapljeni PU DNŽ. Vrijednost zaplijenjene droge je oko 5 milijuna kuna, dok u maloprodaji na crnom tržištu doseže cijenu od 15 milijuna kuna.

Pročitajte još

Napustio nas je Nikša Bender, dugogodišnji turistički djelatnik

Dulist

Vozio pijan i bez važeće vozačke dozvole

Dulist

NIJE OBAVIO PREGLED, VOZIO POD UTJECAJEM DROGA… ‘Zaradio’ kaznu od 3.303 eura

Dulist