Aktualno

Evo zašto DPDS ne fiskalizira račune od prodanih karata na zidine

Evo zašto DPDS ne fiskalizira račune od prodanih karata na zidine

Bivšeg dubrovačkog gradonačelnika Andra Vlahušića zanima zbog čega prodaja ulaznica za zidine ne podliježe fiskalizaciji. Tim povodom pisao je i ministru financija Zdravku Mariću jer, smatra Vlahušić, iz Zakona o fiskalizaciji, proizlazi potpuno jasna obaveza Društva da sve svoje ulaznice fiskalizira.

Međutim, DPDS je još 2013. godine zatražio mišljenje Ministarstva financija i Porezne uprave vezano za Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovoinom, odnosno tražili su informacije je li udruga obveznik fiskalizacije.

Prema dopisu koji im je uputila Nada Čavlović Smiljanec, tadašnja ravnateljica Porezne uprave, navodi  kako neprofitna organizacija nije obveznik  fiskalizacije ako nije obveznik poreza na dobit po rješenju Porezne uprave. Budući da DPDS, kako su nam rekli iz Društva, nije obveznik poreza na dobit, nije niti obveznik fiskalizacije.

Naime, kako je objasnila Čavlović Smiljanec, obveznici fiskalizacije prema Zakonu o fiskalizaciji u prometu gotovinom jesu fizičke osobe obveznici poreza na dohodak od samostalne djelatnosti i pravne i fizičke osobe obveznici poreza na dobit, za sve djelatnosti koje obavljaju osim za djelatnosti izuzete od obveze izdavanja računa te izuzete od obveze fiskalizacije.

-Svi ovi obveznici fiskalizacije za potrebe fiskalizacije moraju prilagoditi sadržaj računa te način numeriranja broja računa donijeti interni akt o poslovnicama s opisom (poslovnica, adresa, oznaka radnog mjesta i radnog vremena te načina numeriranja brojeva) te istaknuti upozoravajuću naljepnicu. Od ovih obveznika fiskalizacije samo oni koji naplaćuju račune sredstvima koja se smatraju gotovinom, provode i fiskalizaciju izdavanja računa na način da izdaju račune putem prilagođenih naplatnih uređaja, dostavljaju ih elektroničkim putem kako bi se računi ovjerili u PU, te istim putem šalju i poruke o poslodavcima – navodi se u dopisu.
Nadalje navodi kako se neprofitne organizacije smatraju obveznicima fiskalizacije ako su obveznici poreza na dobit.

-Znači, neprofitne organizacije koje se smatraju obveznicima poreza na dobit ili im je Porezna uprava rješenjem utvrdila obvezu poreza na dobit za dio ili ukupnu djelatnost, za dio djelatnosti za koju su obveznici poreza na dobit, obveznici su i fiskalizacije. Neprofitne organizacije koje jesu obveznici fiskalizacije dužni su provoditi sve radnje kao i ostali obveznici fiskalizacije – navodi se u dopisu te zaključuje kako se neprofitna organizacija koja nije obveznik poreza na dobit po rješenju Porezne uprave ne smatra niti obveznikom fiskalizacije za djelatnosti koje obavlja.

fiskalizacija

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist