Politika

Evo koliko zarađuju i troše političke stranke

Hrvatske političke stranke s 221 zaposlenikom 2014. godine uprihodile skoro 115 milijuna kuna, dok su im rashodi iznosili oko 117 milijuna kuna, što znači da su godinu završile u minusu.

No, prema izvješću Državnog ureda za reviziju 18 političkih stranaka iskazalo je višak prihoda nad rashodima, dok ih je 12 bilo u minusu. Inače, ‘pročešljane’ su financije 30 političkih stranaka, šest nezavisnih zastupnika te dva člana predstavničkih tijela lokalnih jedinica. Revizija je utvrdila i određene nepravilnosti. Primjerice pojedine političke stranke nisu uspostavile sustav unutarnjih kontrola ili sustav kontrola nije učinkovit te su uočene slabosti u planiranju, računovodstvenom poslovanju i trošenju sredstava. Financijski izvještaji pojedinih stranaka nisu sastvaljeni na propisan način, odnosno podaci iskazani u financijskim izvještajima nisu točni i istiniti te se razlikuju od podataka evidentiranih u poslovnim knjigama.

Od oko 115 milijuna kuna prihoda najveći dio novca pripao je parlamentarnim strankama (108 milijuna kuna), od čega su vrijednosno najznačajniji prihodi ostvareni iz državnog proračuna u iznosu 53.508.583,00 kuna, a odnose se na prihode za financiranje redovnog poslovanja u iznosu 52.843.790,00 kn, prihode od naknada troškova izborne promidžbe za izbor članova u Europski parlament u iznosu 482.848,00 kn te druge prihode iz državnog proračuna u iznosu 181.945,00 kn. SDP-u je primjerice ukupno pripalo preko 39 milijuna kuna, a HDZ-u 32 milijuna kuna. Po prihodima od članarina prednjači HDZ s iznosom od 3,2 milijuna kuna, dok je SDP od članarina uprihodio nešto više od 2 milijuna kuna. I u donacijama je bolji HDZ s iznosom od 2 milijuna kuna, dok je SDP od dobrovoljnih priloga prikupio tek 274 tisuće kuna.

Pročitajte još

EVO KOGA JE PLENKOVIĆ SVE SMIJENIO Nova ministrica poljoprivrede Pločanka Marija Vučković

Dulist

MARO KRISTIĆ ‘Građani su svjesni da je do prekida sjednice došlo zbog nedostatka hrabrosti vladajuće većine’

Dulist

PLENKOVIĆ STIŽE U DUBROVNIK U nedjelju će otvoriti pročistač u Komolcu!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija