Politika

Evo koliko zarađuju i troše političke stranke

Evo koliko zarađuju i troše političke stranke

Hrvatske političke stranke s 221 zaposlenikom 2014. godine uprihodile skoro 115 milijuna kuna, dok su im rashodi iznosili oko 117 milijuna kuna, što znači da su godinu završile u minusu.

No, prema izvješću Državnog ureda za reviziju 18 političkih stranaka iskazalo je višak prihoda nad rashodima, dok ih je 12 bilo u minusu. Inače, ‘pročešljane’ su financije 30 političkih stranaka, šest nezavisnih zastupnika te dva člana predstavničkih tijela lokalnih jedinica. Revizija je utvrdila i određene nepravilnosti. Primjerice pojedine političke stranke nisu uspostavile sustav unutarnjih kontrola ili sustav kontrola nije učinkovit te su uočene slabosti u planiranju, računovodstvenom poslovanju i trošenju sredstava. Financijski izvještaji pojedinih stranaka nisu sastvaljeni na propisan način, odnosno podaci iskazani u financijskim izvještajima nisu točni i istiniti te se razlikuju od podataka evidentiranih u poslovnim knjigama.

Od oko 115 milijuna kuna prihoda najveći dio novca pripao je parlamentarnim strankama (108 milijuna kuna), od čega su vrijednosno najznačajniji prihodi ostvareni iz državnog proračuna u iznosu 53.508.583,00 kuna, a odnose se na prihode za financiranje redovnog poslovanja u iznosu 52.843.790,00 kn, prihode od naknada troškova izborne promidžbe za izbor članova u Europski parlament u iznosu 482.848,00 kn te druge prihode iz državnog proračuna u iznosu 181.945,00 kn. SDP-u je primjerice ukupno pripalo preko 39 milijuna kuna, a HDZ-u 32 milijuna kuna. Po prihodima od članarina prednjači HDZ s iznosom od 3,2 milijuna kuna, dok je SDP od članarina uprihodio nešto više od 2 milijuna kuna. I u donacijama je bolji HDZ s iznosom od 2 milijuna kuna, dok je SDP od dobrovoljnih priloga prikupio tek 274 tisuće kuna.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist