Hrvatska

EVO KOJI DALMATINSKI GRAD JE ‘NAJPAPRENIJI’ Začuđujuće Dubrovnik u sezoni nema najviše cijene smještaja

Kategorija Turizam iz mjeseca u mjesec bilježi rast posjeta, pa je tako u lipnju imala čak 70 posto posjeta više u odnosu na raniji mjesec, ali i 6 posto više u odnosu na prošlogodišnji lipanj, što i ne čudi budući nam je turistička sezona pred vratima, a s više od 6 tisuća objekata za odmor na obali i u unutrašnjosti, nudimo odličan pregled domaćih destinacija za ljetovanje. Sve je više stranih posjetitelja ove kategorije, a najviše ih je iz Njemačke, Slovenije, BiH te Austrije.

Najveća ponuda privatnog turističkog smještaja je u Sjevernoj Dalmaciji, te Kvarneru i Primorju. Nudi se više vrsta turističkog smještaja, među kojima je najviše apartmana, no može se naći i cijelih kuća, kao i soba. Cijene variraju od oko 20 eura do čak oko 500 eura za dan najma. Prosječna dnevna cijena najma turističkog apartmana u Hrvatskoj na Njuškalu u sezoni iznosi 67 eura, što je za 4 eura više u odnosu na prošlu godinu. Prema podacima kojima raspolažemo, prosječna cijena najma turističkog apartmana izvan sezone u prosjeku iznosi 46 eura, što je za 31 posto povoljnije nego u sezoni.

Gledamo li regije, najviše cijene najma turističkog apartmana su u Srednjoj Dalmaciji, gdje prosječna cijena iznosi 79 eura po danu. Cijene najma su, na godišnjoj razini, rasle u svim priobalnim regijama, i to od 2 do 8 posto.

Sjeverna Dalmacija

Na Njuškalu je trenutno dostupno više od 2.700 smještajnih objekata u Sjevernoj Dalmaciji. Apartmani u ovoj regiji bilježe najpovoljnije cijene u sezoni, uspoređujemo li ih sa ostalim priobalnim regijama. Najviše apartmana iz ove regije nudi se u Vodicama, Zadru, Viru te Biogradu na moru. Prosječna cijena najma apartmana u Zadru u sezoni iznosi 64 eura za dan, dok je u Biogradu na moru ona 65 eura. Prosječna dnevna cijena najma apartmana na Viru u sezoni je 57 eura, dok je u Vodicama za 5 eura viša, odnosno iznosi 62 eura.

Unatoč navedenom, u mnogim mjestima ove regije se može unajmiti apartman već za tridesetak eura po danu. U mjestu Pag prosječna dnevna cijena najma apartmana u sezoni iznosi 60 eura, dok istovremeno u obližnjoj Novalji, poznatoj prije svega po plaži Zrće, ta je cijena za oko 30 posto viša i iznosi 78 eura. Neka od povoljnijih mjesta za ljetovanje u Sjevernoj Dalmaciji su Tribunj, Pirovac i Vrsi, gdje se prosječne dnevne cijene najma apartmana kreću oko 50 do 55 eura.

Srednja Dalmacija

U ovoj regiji apartmani se mogu naći za oko 40 eura po danu, no prosječna cijena iznosi 73 eura. Najviše apartmana nudi se u Splitu, Makarskoj i Omišu. Iako se noćenje može naći i za oko eura, prosječna dnevna cijena najma turističkog apartmana u Splitu u sezoni iznosi 86 eura, što je za oko 3 eura više nego u Makarskoj. U Omišu prosječna dnevna cijena najma turističkog apartmana iznosi 77 eura.

Južna Dalmacija

Na Njuškalu je trenutno dostupno više od 150 oglasa za najam u ovoj regiji. Cijene variraju od 60 pa do više od 150 eura. Uz Dubrovnik, gdje prosječna dnevna cijena najma apartmana u sezoni iznosi 77 eura na razini cijelog grada, najviše se apartmana nudi u Orebiću te na Korčuli. Prosječna dnevna cijena najma apartmana u Orebiću je 67 eura, dok je na Korčuli 54 eura.

Istra, Kvarner i Primorje

Najveća ponuda apartmana je u Crikvenici, na Rabu i u Puli. Prosječna cijena apartmana u Crikvenici u sezoni iznosi 66 eura, dok je na Rabu ona 65 eura po danu. U Puli ćete prosječno za dan najma morati izdvojiti 75 eura, dok je u Rijeci najam povoljniji za oko 10 eura.

Pročitajte još

RADOVI NA PELJEŠKOM MOSTU Na terenu je više od 700 radnika

Dulist

Vlada predlaže da veći dio nedjelja bude neradan

Dulist

NAKON ISTEKA MORATORIJA Nagomilane ovrhe naplaćivat će se u fazama

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija