Aktualno

Evo koje parnice o ništavosti ženidbe mogu ići po kratkom postupku

Parnice o ništavosti ženidbe kraćim postupkom moguće su i u Dubrovniku.

Naime, kako javljaju iz Dubrovačke biskupije, polazeći od potreba, osobito one koja se ukazala stupanjem na snagu Apostolskog pisma pape Franje u obliku motu proprija „Blagi sudac Gospodin Isus“ kojim su reformirani kanoni Zakonika kanonskog prava za proglašenje ništavnosti ženidbe i kojima je uveden kraći postupak pred biskupom, dubrovački je biskup mons. Mate Uzinić u ponedjeljak, 21. prosinca održao sastanak s crkvenim pravnicima na području Dubrovačke biskupije i ovlastio ih za provođenje takvih parnica.

Sastanku su prisustvovali mr. don Robert Ćibarić koji je imenovan sudskim vikarom i sucem istražiteljem i/ili prisjednikom u parnicama, mons. dr. Pero Pranjić koji je imenovan prisjednikom u takvim parnicama, mr. don Bernardo Pleše kao promicatelj pravde i branitelj veze Dubrovačke biskupije, te Šime Zupčić koji će u postupcima vršiti službu bilježnika.

Na navedenom sastanku određeno je da će se u Dubrovniku rješavati parnice koje zadovoljavaju uvjete za kratki postupak, a dva su temeljna uvjeta: da su zahtjev podnijele obje strane, ili da ga je podnijela jedna strana uz suglasnost druge, te da je riječ o slučaju u kojem je činjenice jednostavno utvrditi, te time i u skraćenom postupku donijeti rješenje. Ostale parnice o ništavosti ženidbe redovitim putem vode se pred Crkvenim interdijecezanskim sudom prvog stupnja u Splitu, koji je mjerodavan za Dubrovačku biskupiju.

Pročitajte još

PUŠILI I PILI U ZRAKOPLOVU Pri slijetanju u Podgoricu privedeno 13 pomoraca, među njima i četiri Hrvata

Dulist

Od ponedjeljka ponovno prometuje i Libertasova linija 17 A

Dulist

Maturanti proslavili svoj dan bez većih izgreda, policija i vatrogasci intervenirali kod Pomorske škole

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija