Aktualno

Evo koje parnice o ništavosti ženidbe mogu ići po kratkom postupku

Parnice o ništavosti ženidbe kraćim postupkom moguće su i u Dubrovniku.

Naime, kako javljaju iz Dubrovačke biskupije, polazeći od potreba, osobito one koja se ukazala stupanjem na snagu Apostolskog pisma pape Franje u obliku motu proprija „Blagi sudac Gospodin Isus“ kojim su reformirani kanoni Zakonika kanonskog prava za proglašenje ništavnosti ženidbe i kojima je uveden kraći postupak pred biskupom, dubrovački je biskup mons. Mate Uzinić u ponedjeljak, 21. prosinca održao sastanak s crkvenim pravnicima na području Dubrovačke biskupije i ovlastio ih za provođenje takvih parnica.

Sastanku su prisustvovali mr. don Robert Ćibarić koji je imenovan sudskim vikarom i sucem istražiteljem i/ili prisjednikom u parnicama, mons. dr. Pero Pranjić koji je imenovan prisjednikom u takvim parnicama, mr. don Bernardo Pleše kao promicatelj pravde i branitelj veze Dubrovačke biskupije, te Šime Zupčić koji će u postupcima vršiti službu bilježnika.

Na navedenom sastanku određeno je da će se u Dubrovniku rješavati parnice koje zadovoljavaju uvjete za kratki postupak, a dva su temeljna uvjeta: da su zahtjev podnijele obje strane, ili da ga je podnijela jedna strana uz suglasnost druge, te da je riječ o slučaju u kojem je činjenice jednostavno utvrditi, te time i u skraćenom postupku donijeti rješenje. Ostale parnice o ništavosti ženidbe redovitim putem vode se pred Crkvenim interdijecezanskim sudom prvog stupnja u Splitu, koji je mjerodavan za Dubrovačku biskupiju.

Pročitajte još

Studentski dom otvara vrata na proljeće. Cijena smještaja – 810 kuna

Maria Prkut

Jesu li putnici s izletničkih autobusa ‘pregazili’ kruzeraše?

Iva Dedo

VELIKI JUBILEJ Zahvala na misnom slavlju za 100 godina života Dragice Capurso

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija