Aktualno

Evo kako ćemo obilježiti Svjetski dan dijabetesa

Evo kako ćemo obilježiti Svjetski dan dijabetesa

Svjetski dan šećerne bolesti – World Diabetes Day (WDD) najveća je kampanja podizanja svijesti o šećernoj bolesti u svijetu koja se svake godine obilježava 14. studenog. 

Već tradicionalno kroz razne manifestacije Udruga slatki život u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo DNŽ, patronažnim sestrama Doma zdravlja Dubrovnik, Medicinskom školom i Udruge Slatki život obilježava se ovaj dan, a sve s ciljem upozorenja naših sugrađana na opasnost od neotkrivene i neregulirane šećerne bolesti.

Program obilježavanja obuhvaća akcijou javnog mjerenja šećera u krvi i tlaku u srijedu 14. studenog ispred palače Sponza od 10 do 12 sati. Članovi Udruge u suradnji su učenicima iz Osnovne škole Marina Getaldića ispred Luže i na Stradunu plavim će balonima simbolično praviti krugove i dijeliti letke, kako najavljuju dalje u programu.

Dan prije, u utorak 13. studenog u 17 sati održat će se radionica za članove Udruge Slatki život u dvorani Zavoda za javno zdravstvo DNŽ na temu ‘Abbott Diabetes Care – Pouzdan partner pacijentima na inzulinskoj terapiji’, ‘Pravilno korištenje uređaja FreeStyle Libre Flash Glucose Monitoring System – Reader za samokontrolu glukoze u krvi’.

Međunarodna dijabetička Federacija (International Diabetes Federation, IDF) i Svjetska zdravstvena organizacija pokrenule su ovu kampanju još 1991. godine kao odgovor na sve izraženiji, rastući problem šećerne bolesti i opterećenja koje ona predstavlja na pojedince, njihove bližnje i društvo u cjelini.

Tema Svjetskog dana dijabetesa za 2018. i 2019. godinu je Obitelj i dijabetes. Ovim se želi podići svjest o utjecaju koji dijabetes ima na cijelu obitelj te promicati ulogu obitelji u samozbrinjavanju, skrbi, prevenciji i edukaciji o dijabetesu.

 

Pročitajte još

ROĐENI ISTI DAN I GODINU Sretan rođendan Josipu Škerlju i Lukši Peku!

Dulist

IZVJEŠĆE O RADU POVJERENSTVA PRED VIJEĆNICIMA Na što su se žalili pacijenti tijekom 2023.?

Dulist

Izložba ‘Dani ponosa – herojska obrana Dubrovnika 1991.’ gostuje u Zagrebu

Dulist