Grad

EVO kako će povjerenik Pavlović voditi Grad do novih izbora!

EVO kako će povjerenik Pavlović voditi Grad do novih izbora!

Transparentnost i restriktivni pristup troškovima – najkraćim bi se riječima mogla opisati ‘politika’ povjerenika Nika Pavlovića u razdoblju do izbora novog saziva Gradskog vijeća i novog gradonačelnika.

Podsjetimo, Vlada RH je 22. siječnja donijela odluku o raspuštanju starog saziva Gradskog vijeća i bivšeg gradonačenika te odabiru bivšeg pročelnika za financije za povjerenika za grad Dubrovnik.
– Za svoj rad odgovaram Vladi RH, a brinut ću za poslove gradonačelnika i Gradskog vijeća do trenutka objave rezultata izbora za gradonačelnika i konstituiranja Gradskog vijeća. Očekujem da će pobjednici izbora upravljanje gradom preuzeti sredinom travnja – kazao je 65-godišnji Komolčanin, otac troje djece i nono troje unučadi, koji se u slobodno vrijeme bavi boćanjem i maslinama. Krajem ove godine će u mirovinu, neki bi rekli bit će to ‘s vatrometom’.

– Do Odluke o privremenom financiranju, koja je u pripremi, financirat će se samo neophodno i nužno, a što se pod tim podrazumijeva odlučit ću u suradnji s pročelnicima. Kriterij je dosad bio u pismenim obrazloženjima – izjavio je Pavlović.
– Nama je zakon ograničio trošenje na prosjek prethodne godine, što bi bez kredita bio prihod u prva tri mjeseca 31,5 milijuna kuna na mjesečnoj razini. Mi smo pak izračunali očekivane prihode za prva tri mjeseca od 21,5 milijuna mjesečno. Moj moto je ‘Trošimo samo koliko imamo’. Odabrat ćemo prioritete za podmirenje. Ostalo ćemo ‘izravnati’ i nadoknaditi nakon Odluke o privremenom financiranju. Moram dodati kako će se sredstva iz Odluke kasnije uključiti u Proračun za 2015. godinu – objasnio je povjerenik, čija je uloga tehnička funkcija provedbe starih odluka nadležnih tijela.

– Moja uloga je premostiti vrijeme do izbora i spriječiti štetne posljedice. Ne smijem ugovarati nove financijske obveze koje bi se realizirale nakon mog djelovanja. Neće zato ništa propasti niti ćemo išta izgubiti. Također, ne smije biti povećan broj zaposlenih u Gradskoj upravi i tvrtkama i ustanovama koje su proračunski korisnici. Uz to, Grad ne može financirati nove projekte, a za javnu nabavu može izvršiti pripremu, dok je odluka o odabiru na budućem vršitelju vlasti – rekao je Pavlović.

Najavio je kolegij pročelnika, ali i sastanke s ravnateljima ustanova, direktorima poduzeća te ravnateljima osnovih škola i vrtića.
– Svi smo mi zajedno Grad. Građani ne smiju osjetiti posljedice ove situacije. Neće svijet propasti ako se odgode neke isplate. Primijenit ćemo restriktivan pristup troškovima i tražit ću od pročelnika da naprave tromjesečne planove, kako bi mogli trošiti sredstva. Moramo čistiti, pripremiti Grad za sezonu. Imam puno povjerenje u zaposlenike – kazao je Pavlović te dodao kako će se, na primjer, za redovito održavanje javne rasvjete ugovor s odabranim izvođačem potpisati na tri mjeseca, a potom pretočiti na cijelu godinu. Također, slučaj uništenog krova Osnovne škole Marina Držića Pavlović smatra elementarnom nepogodom te u tom slučaju treba spriječiti još veću štetu.

Najavio je kako ove godine neće biti proslave Dana grada Dubrovnika niti Večere od Kandelore.
– Vjerujem da će novi saziv Gradskog vijeća naći prigodu do kraja godine i obilježiti ovaj dan, dodijeliti priznanja zaslužnim građanima. Večeru od Kandelore je tehnički bilo nemoguće organizirati u vrlo kratkom roku pa je stoga ona otkazana. Naravno da će Grad Dubrovnik sudjelovati u proslavi Feste, ulice su okićene i sve će biti spremno – rekao je povjerenik.

Istaknuo je kako Odluka o privremenom financiranju vrijedi od 1. siječnja do 31. ožujka 2015. godine, a da se već 1. travnja sve vraća na stanje ‘neophodnog i nužnog’ s početka siječnja. Dodao je kako je završni račun za 2014. godinu, nakon svih plaćenih računa, u plusu za 10 milijuna kuna.

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist